Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović primio je šefa misije OESS-a u RH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović primio je 7. srpnja 2003. šefa misije OESS-a u RH Petera Semnebya koji ga je obavijestio o Polugodišnjem izvješću Misije OESS-a o napretku Republike Hrvatske u razdoblju koje od studenog 2002. do srpnja 2003. godine.

Izvješće, koje će biti službeno objavljeno za nekoliko dana, pozitivno je intonirano i konstatira povećanu odlučnost Vlade RH u rješavanju preostalih političkih pitanja iz mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj. Izvješće ujedno ukazuje da se proteklo razdoblje može okarakterizirati kao pozitivna prekretnica u naporima hrvatske Vlade. Najveći je napredak ostvaren koncipiranjem zakonodavnog i administrativnog okvira povratka izbjeglica koji omogućava povratak i onih koji su izgubili stanarska prava, te kroz usvajanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema ocjeni dr. Šimonovića povoljan ton Izvješća važan je u svjetlu početka razmatranja mandata OESS-a u RH u proračunskoj godini 2004, te odražava objektivno postignut napredak. Ocjene OESS-a važne su i za mišljenje o kandidaturi RH za EU koje priprema Europska komisija.



Priopćenja