MVP Tonino Picula primio je 7. srpnja o. g. u oproštajni posjet šefa Promatračke misije Europske unije

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je 7. srpnja o. g. u oproštajni posjet šefa Promatračke misije Europske unije (PMEU) u RH Antoina Mac Unfraidha. PMEU djeluje u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori. Središnji ured PMEU, na čelu kojeg je od travnja 2001. godine veleposlanik Antoin Mac Unfraidh, nalazi se u Sarajevu, dok u RH djeluju glavni ured u Zagrebu te regionalni uredi u Kninu i Vukovaru.

Glavne zadaće PMEU su nadgledanje političkih i sigurnosnih prilika; promatranje granica, praćenje razvoja međuetničkih odnosa i povratak izbjeglica; izrada analitičkih izvješća; rano upozoravanje Vijeća, kao i izgradnja povjerenja, sve u kontekstu provođenja politike Procesa stabilizacije i pridruživanja EU u regiji.

Zajednički je konstatirano kako je u protekle dvije i pol godine, koliko je trajao mandat g. Mac Unfraidha, ostvaren značajan napredak u svim državama regije, iako u različitom stupnju, pri čemu se Hrvatska pokazala najuspješnijom. Naglašena je potreba daljnjeg jačanja suradnje u regiji. G. Mac Unfraidh zaželio je puno uspjeha RH na putu prema EU, dok je najavio kako će se odluka o postavljanju novog šefa Promatračke misije EU donijeti tijekom srpnja o. g. u Bruxellesu. G. Mac Unfraidh zahvalio je ministru Piculi na odličnoj suradnji koju su on i njegov zamjenik, voditelj Ureda u RH, g. Hans Ewe, imali s Ministarstvom vanjskih poslova.

Na kraju je ministar Picula izrazio očekivanje da će uskoro, zahvaljujući napretku koji je RH ostvarila i ostvaruje u svim područjima, biti zaključeno djelovanje svih promatračkih misija u RH.



Priopćenja