Zamjenik Klisović potpisao sporazum za jačanje gospodarske suradnje s Francuskom

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je u ponedjeljak, 2. ožujka, u radnom posjetu Parizu gdje je s hrvatskom delegacijom sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je u ponedjeljak, 2. ožujka, u radnom posjetu Parizu gdje je s hrvatskom delegacijom sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca. U Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnog razvoja zamjenik Klisović održao je političke konzultacije s državnim tajnikom za europske poslove Harlemom Désirom s kojim je potpisao Akcijski plan Strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske pri čemu je istaknuta važnost Strateškog partnerstva kojeg su predsjednici vlada Hrvatske i Francuske sklopili još 2010.  Akcijskim planom, koji je danas potpisan, određeni su prioriteti suradnje za sljedeće tri godine, izradili su ga predstavnici gotovo svih hrvatskih i francuskih ministarstava, a cilj je jačanje političke, gospodarske, obrambene i sigurnosne suradnje , kao i suradnje na području znanosti i kulture. Na potpisivanju Akcijskog plana bili su prisutni predstavnici francuske Vlade koji surađuju s Hrvatskom, francuski partneri u organizaciji Festivala Francuske Rendez-vous, koji će se održati u Hrvatskoj od svibnja do listopada ove godine, zatim parlamentarne skupine prijateljstva u Senatu i Nacionalnoj skupštini Francuske, kao i hrvatski državljani koji su se istaknuli u gospodarskom i kulturnom životu Francuske.

Hrvatsku delegaciju u Parizu predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, a sudjelovao je i Damir Novinić, direktor Agencije za investicije i konkurentnost. Na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska - Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca potpredsjednik Vlade Grčić upoznao je predstavnike francuskih tvrtki o gospodarskim prilikama u Hrvatskoj, o prioritetnim projektima koji će biti financirani iz europskih fondova, te o mogućnostima koje se nude stranim ulagačima. Na sastanku je sudjelovalo tridesetak francuskih tvrtki iz područja infrastrukture i gradnje, željezničkog i cestovnog prometa, energetike, obrane, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a s pojedinim tvrtkama potpredsjednik Vlade Grčić, zamjenik Klisović i ostali članovi hrvatske delegacije održali su i zasebne sastanke o mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj.

U utorak 3. ožujka, hrvatska delegacija sudjelovat će u Monte Carlu na Hrvatskoj investicijskoj radionici na kojoj će zamjenik ministrice Klisović predstaviti gospodarske potencijale Hrvatske nakon ulaska u EU.



Priopćenja