Ministrica Pusić u Ženevi: Potrebna nam je velika bitka protiv seksualnog nasilja

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas na 28. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas na 28. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

U svom govoru ministrica je istaknula kako danas možemo govoriti o tri vrste kršenja ljudskih prava diljem svijeta.

Prije svega, kršenju prava žena, koje je, rekla je ministrica, i danas vrlo prisutno. Moramo promijeniti tehnike i biti djelotvorniji u borbi za prava žena – naglasila je, podsjetivši kako pratimo na koji se način države bore protiv korupcije i kriminala, no ne bilježimo koliko su učinkovite u borbi protiv seksualnog nasilja, kako u miru, tako i u ratu. „Ne pristupi li se ovom problemu na učinkovit način, on će postati jedan od glavnih problema i zato je potrebna velika bitka protiv ove vrste nasilja.“ – rekla je ministrica.

Kao drugi veliki problem spomenula je situaciju u Ukrajini, gdje je, naglasila je, na snazi veliko kršenje ljudskih prava. „Moramo sjesti i pronaći način za zaustavljanje kršenja ljudskih prava u Ukrajini“ – poručila je s visokog skupa u Ženevi ministrica.

Kao treću grupu problema hrvatska šefica diplomacije naglasila je važnost slobode govora i, s druge strane, sprečavanja govora mržnje. Zbog govora mržnje kojem se mora stati na put, upozorila je ministrica, danas se događaju dekapitacije od strane ISIL-a i njegova zvjerstva; prisutan je antisemitizam, antiislamizam, regrutiranje mladih u islamističke skupine, a njegova je posljedica i ubojstvo ruskog opozicijskog lidera Borisa Njemcova.

Ministrica je u ovom kontekstu podsjetila i na hrvatsku kandidaturu za UN-ovo Vijeće za ljudska prava, istaknuvši kako je potrebno pronaći nove načine učinkovite borbe za ljudska  prava u svijetu.  

Zasjedanje Vijeća za ljudska prava UN-a na Visokoj razini trajat će do četvrtka, 05. ožujka, a  na njemu sudjeluju predstavnici 91 države te četiri međunarodne organizacije: Međunarodne organizacije Crvenog križa (ICRC), Organizacija islamske suradnje (OIC), Commonwealth te Community of Portuguese Speaking Countries. Prisutna je 21 država članica EU, uglavnom na razini ministara vanjskih poslova, kao i Visoka predstavnica za vanjske poslove Federica Mogherini. Na zasjedanju, među ostalima, sudjeluje jedan predsjednik države, jedan predsjednik vlade, četiri potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova te 44 ministra vanjskih poslova i 9 ministara pravosuđa.

Govor prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić na 28. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Preuzimanje



Priopćenja