Vrbošić i Terzić razgovarali o špijunskoj aferi vojske RS...

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić razgovarao je danas u subotu, 29. ožujka 2003. u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnanom Terzićem u povodu zbivanja vezanih za aktivnosti Obavještajne Uprave Vojske Republike Srpske. Razgovor veleposlanika Vrbošića uslijedio je odmah po povratku Terzića iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na sastanku Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji je završen u petak, 28. ožujka 2003.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je hrvatskom veleposlaniku da se radi o "flagrantnom kršenju Daytonskog sporazuma". Terzić je istaknuo da je posebno teška okolnost što su obavještajne službe Vojske Republike Srpske radile i protiv Republike Hrvatske naglasivši da u tome nisu sudjelovala tijela državne vlasti BiH, nego protivnici Daytona i protivnici stabilne Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown je, kako prenosi bosanskohercegovački tisak, potvrdio navode u kojima se govori o velikom obavještajnom napadu Vojske Republike Srpske na bosansko-heregovačku federaciju, Republiku Hrvatsku i Međunarodnu zajednicu u Bosni i Hercegovini. Ashdown je izjavio da su nalazi SFOR-a pokazali dugotrajno i dubinsko višegodišnje kršenje mirovnog sporazuma.

Vijeće za implementaciju mira, izvješćuje veleposlanik Vrbošić, jučer je na sastanku u Bruxellesu iznijelo svoja stajališta o kojima će izvijestiti Visoki predstavnik Ashdown u Sarajevu najkasnije do 2. travnja 2003., te ovlastilo Visokog predstavnika da povuče konkretne poteze u vezi s nastalom situacijom nakon nalaza SFOR-a o nedozvoljenim obavještajnim djelovanjima Vojske Republike Srpske.

Očito je da je riječ o nelegalnom djelovanju snaga koje se ne mire sa postojećim stanjem, ne do kraja ostvarenim ratnim ciljevima, post-Daytonskim reformama, zahtjevima za funkcionalnijom BiH i njenim boljim vezama sa susjedima, kao i Međunarodnom zajednicom u cjelini. Republika Hrvatska je izrazito zainteresirana za stabilnu BiH koja će moći djelotvornim institucijama pravne države jamčiti razvitak demokratskog ustroja i nastavak dobrih i sve boljih dobrosusjedskih odnosa sa RH.

Energičan odgovor Visokog predstavnika Paddya Ashdowna je nužan, međutim, svoje protivljenje trebaju jasno izreći i sve relevantne političke strukture u BiH. Slučaj treba raščistiti da ne utječe negativno na stabilnost odnosa u BiH, ali i odnosa BiH sa susjedstvom, kao i s Republikom Hrvatskom.



Priopćenja