Sastanak s čelnicima hrvatskih poduzeća koje djeluju na području Bliskog istoka

Danas je, utorak, 01. travnja 2003. godine, na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske održan sastanak s čelnicima hrvatskih poduzeća koje djeluju na području Bliskog istoka.

Predstavnici tvrtki INA, INGRA, KONČAR, CROSCO, DALEKOVOD, GEOFIZIKA, HIDROELEKTRA, GORTAN, ĐURO ĐAKOVIĆ, RIZ ODAŠILJAČI, CROATIA AIRLINES su tijekom sastanka, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova dr. Ivanom Šimonovićem i suradnicima, razmijenili informacije kako o djelovanju radnika hrvatskih tvrtki u tom području, tako i o tijeku ratnog djelovanja i poduzetim mjerama zaštite naših građana.
Na sastanku su razmjena stajališta o mogućnostima gospodarskog pozicioniranja hrvatskih gospodarstvenika u obnovi Iraka, a u svjetlu dosadašnjih aktivnosti naših tvrtki u tom području. Sudionici sastanka suglasni su da proces obnove ovisi o duljini trajanja i ishodu vojnih aktivnosti u Iraku. Svakako da je nepredvidivost cjelokupne situacije u Iraku najveća prepreka u planiranju bilo kakvih poslovnih aktivnosti, ali da hrvatske tvrtke trebaju sagledavajući svoj interes, biti spremne za sudjelovanje u post ratnoj aktivnosti međunarodne zajednice.
Ministarstvo vanjskih poslova je izvijestilo o mogućnostima realizacije nenaplaćenih potraživanja po osnovu izvršenih poslova u Iraku, te o mogućnostima uključivanja gospodarskih subjekata u obnovu Iraka putem UN-ovog Programa Nafta za hranu. Zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović pozvao je gospodarske subjekte na kontinuiranu komunikaciju i razmjenu informacija u cilju što učinkovitijeg nastupa Hrvatske u Iraku i regiji.
Kako bi što kvalitetnije zaštitila interese Republike Hrvatske u toj regiji, te kako bi hrvatskim građanima i hrvatskim tvrtkama u tom dijelu svijeta pružili što bolju konzularnu pomoć i zaštitu, hrvatska je Vlada donijela odluku o skorašnjem otvaranju Konzulata RH u Damasku (Sirija) na čelu s počasnim konzulom.Priopćenja