Vlada RH utvrdila konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva

  • Slika
Na današnjoj 287. sjednici Vlade Republike Hrvatske, utvrđen je konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva.

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić istaknula je kako je Ugovor između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva potpisao ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman u Rimu, 24. svibnja 2022.

Sklopljenim Ugovorom je kao konačna crta razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva utvrđena crta koja slijedi već postojeću crtu razgraničenja epikontinentalnih pojaseva Hrvatske i Italije. Na taj je način privremena granica isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske iz Odluke Hrvatskog sabora od 5. veljače 2021., kojom je proglašen isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske u Jadranskom moru, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982., postala trajna i konačna crta razgraničenja.

U studenome 2020. tijekom sastanka Koordinacijskog odbora ministara u vladi Republike Hrvatske i Talijanske Republike, a pod predsjedanjem ministara vanjskih poslova dviju država, postignuta je suglasnost o pokretanju pregovora između dviju država za sklapanje ugovora o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva.

Tijekom ekspertnih razgovora i pregovora, vođenih tijekom 2021. i 2022., u konačnici je postignut dogovor da će crta razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva slijediti crtu razgraničenja epikontinentalnog pojasa između dviju država, za što se Hrvatska od početka zalagala.

Nakon Ugovora iz Osima iz 1975., kojim je utvrđena crta razgraničenja teritorijalnih mora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, kao i Sporazuma iz 1968., te njegova preciznog utvrđivanja Sporazumom iz 2005. kojim je utvrđena crta razgraničenja epikontinentalnog pojasa, Ugovorom o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva se na trajni način uređuje i zaokružuje pitanje razgraničenja između Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

„Republika Hrvatska, pored zaštite svojih interesa i prava utvrđenih međunarodnim pravom, ovim Ugovorom stvara i temelj za još snažniju suradnju s Talijanskom Republikom na Jadranu, posebno u dijelu bilateralnih odnosa vezanih uz zaštitu morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih prirodnih resursa," istaknula je državna tajnica.
 

Priopćenja