Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao političke konzultacije u Azerbajdžanu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je političke konzultacije s Farizom Rzayevim, zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžana 19. i 20. veljače 2024. u Bakuu.
Sugovornici su razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžan temeljem Sporazuma o strateškom partnerstvu iz 2013. godine, s posebnim fokusom na daljnjoj gospodarskoj suradnji, nastavku podrške Hrvatske u humanitarnom razminiranju Azerbajdžana, suradnji u multilateralnim organizacijama i mogućim zajedničkim projektima u području kulture i turizma. Državni tajnik je čestitao Azerbajdžanu na domaćinstvu sljedeće klimatske konferencije COP29 te su razmijenjene informacije o pripremama konferencije. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o aktualnim geopolitičkim temama, posebno o sigurnosnoj situaciji na južnom Kavkazu te na zapadnom Balkanu.
U okviru političkih konzultacija državni je tajnik održao odvojene sastanke sa savjetnicima Predsjednika Azerbajdžana Hikmetom Hajiyevim te Elchinom Amirbayovim.
Državni se tajnik također sastao s ministrom kulture Adilom Karimlijem, s kojim je podijelio hrvatska iskustva obnove spomeničke baštine te su razmijenjene ideje o mogućim zajedničkim projektima obilježavanja 30 godina uspostave diplomatskih odnosa 2025. godine.
U Parlamentu Azerbajdžana održan je sastanak sa Samadom Seyidovim, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku, i Könül Nurullayevom, voditeljicom Skupine prijateljstva Azerbajdžana i Hrvatske. Teme sastanka bile su međuparlamentarna suradnja te nastavak uspješnog rada Skupine prijateljstva i posjeti na visokoj razini.
Tijekom posjeta Azerbajdžanu državni je tajnik posjetio Azerbajdžansku nacionalnu agenciju za razminiranje, gdje se upoznao s minskom situacijom u Azerbajdžanu te je izvijestio o Odluci Vlade Republike Hrvatske o donaciji Azerbajdžanu osam pasa za detektiranje mina.

Priopćenja