Vanjskopolitički odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država usvojio Rezoluciju 237

Vanjskopolitički odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država je 6. studenog 2003. usvojio Rezoluciju 237 kojom se pozdravljaju međusobne isprike predsjednika Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske, izrečene za vrijeme posjeta predsjednika RH Stjepana Mesića Beogradu 10. rujna 2003. godine.

Rezoluciju su predložili senatori Liebermann, McCain i Biden, a usvojena je jednoglasno. Prisutni senator Biden je istaknuo razloge predlaganja rezolucije koja ima za cilj da se oda priznanje dvjema državama koje su se izjednačile s novim članicama NATO-a u podršci Amerike, kao i da se osnaži njihova pozicija u pogledu približavanja NATO-u i Europskoj uniji.

U Rezoluciji 237 pozdravljaju se međusobne isprike "za zločine počinjene od strane državljana obje države nad državljanima druge države" te ohrabruju ostali vođe u regiji da "poduzmu slične konkretne mjere pomirbe".

U nastavku rezolucije Senat "pozdravlja javne isprike, pohvaljuje inicijative i osobnu hrabrost; prepoznaje važnost sličnih isprika za proces pomirbe u JIE; bilježi podršku javnosti regije; poziva vlade regije da nastave u svojim naporima ohrabrivanja i poboljšavanja pomirbe; i naglašava važnost rješavanja postkonfliktnih pitanja – uključujući osiguravanje prava izbjeglicama i prognanicima pravo na povratak domovima te privođenje optuženih za ratne zločine pravdi, uključujući kroz suradnju s ICTY-em."



Priopćenja