„Uloga hrvatskih sveučilišta u izradi europskih strategija“

Okrugli stol „Strategija EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i uloga hrvatskih sveučilišta u poticanju atraktivnosti regije“ održat će se u Rijeci, u petak, 11. travnja, u 13 sati u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16...


Okrugli stol „Strategija EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i uloga hrvatskih sveučilišta u poticanju atraktivnosti regije“ održat će se u Rijeci, u petak, 11. travnja, u 13 sati u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju obuhvaća četiri države članice EU (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) te četiri države regije Jugoistočne Europe (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju), a usvajanje strategije, čiji su ciljevi poticanje gospodarskog rasta, smanjenje nezaposlenosti te veća gospodarska i socijalna kohezija, očekuje se do kraja ove godine.

Cilj ovog okruglog stola u Rijeci je informiranje akademske zajednice te lokalnih vlasti o pripremama za usvajanje Strategije EU za jadransku i jonsku regiju kako bi se što kvalitetnije pripremili konkretni projekti. Usvajanje i implementacija nove makroregionalne strategije pridonijet će zajedničkom cilju poticanja rasta i održivog razvoja regije i zato je važno iskoristiti sve mogućnosti makroregionalne suradnje u područjima ključnih za gospodarski prosperitet, a akademska zajednica i lokalna uprava u tom procesu imaju vrlo važnu ulogu.

Sudionicima okruglog stola obratit će se gradonačelnik Grada Rijeke Vojsko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadine, a uvodna izlaganja imat će rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, direktorica istraživanja i razvoja JGL Rijeka Dorotea Pernjak kao i Bruno Grubešić iz Ministarstva gospodarstva zadužen za EUSAIR.

Okrugli stol organiziraju Sveučilište u Rijeci i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.



Priopćenja