Pomoćnik ministrice Marušić na okruglom stolu o Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je na okruglom stolu «Strategija EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR): Uloga hrvatskih sveučilišta u poticanju atraktivnosti regije», održanom u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Ministarstva vanjskih i europskih poslova 11. travnja u Rijeci...


Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je na okruglom stolu «Strategija EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR): Uloga hrvatskih sveučilišta u poticanju atraktivnosti regije», održanom u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Ministarstva vanjskih i europskih poslova 11. travnja u Rijeci. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici hrvatskih sveučilišta, gradova, županija i strukovnih udruženja te predstavnici Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma. Raspravljalo se o mogućnostima suradnje akademske zajednice i lokalne uprave u ostvarivanju aktivne uloge RH unutar Strategije EU za jadransku i jonsku regiju.

Sudionike okruglog stola pozdravili su gradonačelnik Grada Rijeke, V. Obersnel i predstavnik župana Primorsko-goranske županije, Lj. Krpan. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin posebno je istaknuo važnost regionalnih strategija pametnog rasta za gospodarstvo, odnosno korištenje EU fondova. Naglasio je nužnost povezivanja kroz klastere, malog i srednjeg poduzetništva, javnih institucija i centara znanja, kao ključnih komponenti pametne specijalizacije.

Pomoćnik ministrice Marušić u izlaganju na temu EUSAIR-nastanak, svrha, posljedice istaknuo je "kako se kod makroregionalnih strategija ne radi o novim administrativno-teritorijalnim tvorevinama već o sinergiji razvojnih strategija država za rješavanje pitanja koja se mogu bolje riješiti putem suradnje među državama i raznim razinama vlasti, uključujući sveučilišta. Kroz Strategiju se omogućuje bolja suradnja radi poboljšanja učinkovitosti politika na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini, koristeći postojeće politike i programe i stvarajući sinergiju između njih", kazao je.

"RH osigurava da nacionalni prioriteti budu odraženi u nacionalnim strateškim dokumentima tijekom programiranja 2014-2020 za korištenje EU fondova, pri čemu istovremena usklađenost s prioritetima na razini makroregije povećava izglede za EU sredstva", rekao je Marušić. Ukratko prikazavši prioritete unutar pojedinih stupova EUSAIR, Marušić je naglasio kako će usvajanje i implementacija nove makroregionalne strategije pridonijeti poticanju rasta i održivog razvoja regije. Naglasio je važnost usklađenosti razvoja RH s kohezijskom politikom EU i Strategijom 2020 kojoj je jedan od ciljeva određeni postotak ulaganja BDP-a u istraživanje i razvoj. Hrvatska će ga implementirati kroz pametnu specijalizaciju i program Horizon. "U spomenute procese važno je uključiti lokalne i regionalne samouprave i sveučilišta", kazao je pomoćnik ministrice za europske poslove. Dajući punu potporu Hrvatske procesu daljnjeg proširenja, pomoćnik ministrice Marušić naglasio je kako Hrvatska snažno podupire EUSAIR kao katalizatora nastavka i revitalizacije procesa proširenja te podržava sudjelovanje svih zemalja regije u makroregionalnoj strategiji (Makedonija, Kosovo). 



Priopćenja