Ukidanje viza temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnom ukidanju viza, potpisanog u Sarajevu 5. prosinca 2003. godine, državljani jedne ugovorne strane, nositelji valjanih putnih ili drugih isprava, određenih u Dodatku sporazuma, mogu ući i boraviti bez vize, na državnom području druge ugovorne strane, najdulje do 90 dana unutar razdoblja od šest mjeseci, počevši od prvog ulaska, pod uvjetom da za to vrijeme ne obavljaju nikakvu profesionalnu ili komercijalnu djelatnost.

Putne i druge isprave Republike Hrvatske na osnovi kojih je moguć ulazak u Bosnu i Hercegovinu su: osobna iskaznica, putovnica, diplomatska putovnica, službena putovnica, putni list, zajednička putovnica, pomorska i brodarska knjižica. Isto se odnosi i na osobne iskaznice izdane na starim obrascima koje su u Republici Hrvatskoj u upotrebi i važeće su do isteka roka valjanosti navedenog u svakoj pojedinačnoj osobnoj iskaznici.

Putne i druge isprave Bosne i Hercegovine na osnovi kojih je moguć ulazak u Republiku Hrvatsku su: osobna iskaznica (CIPS), putovnica, diplomatska putovnica, službena putovnica, putni list, zajednička putovnica, pomorska i brodarska knjižica.

Napominje se kako osobna iskaznica (CIPS) označava isključivo nove osobne iskaznice Bosne i Hercegovine, jedinstvene za čitavo područje Bosne i Hercegovine, izdane sukladno novom Zakonu o osobnim iskaznicama Bosne i Hercegovine (Sl. glasnik Bosne i Hercegovine br. 32/01).

Odredbom članka 11. Sporazuma utvrđena je njegova privremena primjena od dana potpisivanja odnosno od 5. prosinca 2003. godine.



Priopćenja