Iz Zračne luke Zagreb poletio zrakoplov s 13,5 tona humanitarne pomoći za Iran

Iz Zračne luke Zagreb je 31. prosinca 2003. godine u 13.20 sati poletio zrakoplov s 13,5 tona humanitarne pomoći za Iran koju šalju Vlada Republike Hrvatske i vodeće hrvatske tvrtke. Vrijednost donirane robe u zrakoplovu iznosi 1,3 milijuna eura. Najveću donaciju čini pošiljka Plivinih antibiotika. Zrakoplovom je otpremljena i Podravkina dječja hrana te su poslani i veliki šatori, 500 vreća za spavanje, pokrivači i lijekovi iz Belupa. Zrakoplov leti za iranski grad Zahedan, najbližu zračnu luku gradu Bamu koji je pretrpio katastrofalnu štetu u potresu.

Treba naglasiti da je ovo prva isporuka humanitarne pomoći za Iran, dok je za isporuku već spremna veća pošiljka Crvenog križa, a na Zagrebački velesajam i dalje pristiže roba hrvatskih tvrtki koje su iskazale spremnost za doniranje pomoći. Građani Republike Hrvatske su se u znatnom broju odazvali vlastitim doprinosima preko Crvenog križa.

Ispraćaju zrakoplova iz zagrebačke zračne luke bili su prisutni potpredsjednica Vlade RH i ministrica branitelja, socijalne skrbi i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te ministar vanjskih poslova RH dr. Miomir Žužul s veleposlanikom Islamske Republike Iran Jafarom Shamsianom i predstavnicima hrvatskih tvrtki koje su donirale pomoć.



Priopćenja