U Zagrebu je održan Hrvatsko-irački gospodarski forum

Na Gospodarskom forumu sudjelovalo je 50-ak iračkih gospodarstvenika i 200-ak predstavnika hrvatskih tvrtki

Na Gospodarskom forumu sudjelovalo je 50-ak iračkih gospodarstvenika i 200-ak predstavnika hrvatskih tvrtki.

Šef Specijalne misije Republike Hrvatske u Republici Irak veleposlanik Jerko Vukas naglasio je kako Irak, unatoč ratnim razaranjima, posjeduje kvalitetne kadrove, ali ponajviše prirodne resurse kao što su nafta i plin. Napomenuo je kako u ovom trenutku u Iraku već posluje 12 hrvatskih tvrtki te pozvao nazonče hrvatske gospodarstvenike da iskoriste trenutak kako bi uspostavili kontakte s iračkim tvrtkama, budući su na iračkom tržištu već nazočne brojne strane kompanije.

Također je istaknuo kako Specijalna misija Republike Hrvatske u Iraku kao i Hrvatska gospodarska kuća, koja u Iraku djeluje od 2008. godine, stoje na raspolaganju svim zainteresiranim hrvatskim gospodarstvenicima, shodno politici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija o jačanju gospodarske diplomacije.

Sudionike foruma pozdravila je i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Dunja Konjevod, istaknuvši kako će Komora pružati svu potrebnu pomoć u uspostavi novih, ali i obnovi bivših kontakata između hrvatskih i iračkih tvrtki kako bi se ostvarila gospodarska suradnja u obostranom interesu.

Na kraju uvodnog dijela potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i Autonomne Pokrajine Iračkog Kurdistana kojom se formalizira suradnja između ove dvije institucije.

Tijekom sutrašnjeg dana predstavnici hrvatskih tvrtki ugostit će zainteresirane iračke gospodarstvenike u svojim prostorima u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu i Ogulinu.



Priopćenja