Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović održao je u srijedu, 19. svibnja 2010. godine, u Vilniusu, političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Litve Astom Skaisgirytė Liauškienė

Tom prigodom državni tajnik Božinović zahvalio se na sveukupnoj političkoj i stručnoj potpori koju je Litva pružila Hrvatskoj na njenom putu prema euroatlantskim integracijama

Tom prigodom državni tajnik Božinović zahvalio se na sveukupnoj političkoj i stručnoj potpori koju je Litva pružila Hrvatskoj na njenom putu prema euroatlantskim integracijama. Pohvalio je i zajedničku suradnju u okviru NATO-a u Afganistanu. Naime, hrvatski vojnici bili su aktivni u Pokrajinskom timu za obnovu Chaghcharan pod litavskim zapovjedništvom.

Na sastanku se razgovaralo i o modalitetima buduće bilateralne suradnje. Poseban naglasak bio je stavljen na završetak hrvatskih pregovora, ali i na buduću suradnju u okviru Europske unije. U tom kontekstu razmijenjena su stajališta o novoj europskoj diplomatskoj službi te Istočnom partnerstvu. Sukladno interesu sugovornika razgovaralo se i o stanju u jugoistočnoj Europi.

Budući da Litva predsjeda OESS-om 2011. godine državni tajnik Božinović razgovarao je i s Rytisom Paulauskasom, zaduženim za litavsko predsjedanje OESS-om. Tom prigodom izvijestio je sugovornika o predanosti Vlade Republike Hrvatske u ispunjavanju dvaju mandatnih pitanja Ureda OESS-a u Zagrebu te ga upoznao s aktivnostima koje hrvatska Vlada kontinuirano provodi u tim područjima. Litavska strana predstavila je pak planove i prioritete koje planira provesti tijekom svog predsjedanja OESS-om.



Priopćenja