U Zagrebu je 13. lipnja o. g. održana Prva sjednica Stalnog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma ...

U Zagrebu je 13. lipnja o. g. održana Prva sjednica Stalnog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu i suradnji. Sporazum, koji su ministri vanjskih poslova potpisali u Sarajevu 5. ožujka 2003. godine, stupio je na snagu danom potpisivanja. Njegova potpuna implementacija, odnosno uspostava pograničnog režima koji za oko 300.000 stanovnika samo s hrvatske strane graničnog područja širokog 5 km donosi niz olakšica, tek se očekuje.

Na sjednici je dogovoren način rada Povjerenstva, razmijenjene su informacije o tijelima i institucijama dviju država nadležnim za provedbu Sporazuma u pojedinim područjima na koje se njegove odredbe odnose, osnovana je Radna skupina za pogranični režim i izdavanje pograničnih dokumenata, a pripremljeno je i osnivanje drugih radnih skupina, primjerice za usklađivanje prometne infrastrukture i izgradnju graničnih prijelaza, za carinska i inspekcijska pitanja i sl.

Dogovoreno je da se do izdavanja pograničnih propusnica pogranični promet odvija na temelju važećih putnih isprava, sukladno Zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu.Priopćenja