U Varšavi održan Sastanak predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative

U Varšavi je 20. i 21. studenog 2003. održan Sastanak predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI). Glavne su teme sastanka bile razmatranje stanja u regiji te evaluacija sadašnje i buduće uloge SEI u svjetlu proširenja EU.

Dr. Ivan Šimonović, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i voditelj izaslanstva RH u svojem je izlaganju ukazao na napredak koji je RH ostvarila u kontekstu približavanja EU istaknuvši očekivanje da će Europska komisija na proljeće 2004. objaviti mišljenje o zahtjevu RH za članstvo u EU, te krajem 2004. godine započeti pregovore o članstvu RH u EU. Pritom je zatražena potpora kako država članica, tako i SEI-a kao regionalnog foruma, u ostvarivanju statusa kandidata za članstvo u EU, kojeg Hrvatska želi postići u lipnju 2004.

U Završnom dokumentu usvojenom na kraju sastanka predsjednici vlada pružili su podršku nastavku europskih integracijskih procesa ukazavši na poželjnost nastavka procesa proširenja EU. Predsjednici vlada pozitivno su ocijenili zaključke Sastanka na vrhu EU – Zapadni Balkan, održanog u Solunu u lipnju 2003. godine, te jasno naglasili perspektivu članstva u Europskoj uniji država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

Nakon predstojećeg ulaska pet država članica SEI u članstvo EU doći će i do promjene u percepciji SEI-a kao regionalnog foruma. Predsjednici Vlada su stoga odlučili fokusirati ključne aktivnosti SEI-a na razmjenu iskustava o procesu proširenja i prilagodbi standardima EU. Kao prioritetni cilj istaknuto je i pružanje konkretne programske potpore državama obuhvaćenima Procesom stabilizacije i pridruživanja na njihovom putu prema ostvarivanju članstva u EU.



Priopćenja