Republika Hrvatska dobila je snažnu potporu u svojim nastojanjima za što skorijim ulaskom u Europsku uniju

Republika Hrvatska dobila je snažnu potporu u svojim nastojanjima za što skorijim ulaskom u Europsku uniju na Plenarnom skupu Radne zajednice Alpe-Jadran održanom 20. studenoga 2003. u mjestu Keszthely u mađarskoj županiji Zala, koja predsjeda Radnom zajednicom Alpe-Jadran. Na skupu je prihvaćena Rezolucija povodom povijesnog proširenja EU-a na deset novih država, a u prigodi 25. obljetnice postojanja Radne zajednice Alpe-Jadran. Na Plenarnom je skupu kao izaslanik premijera Račana sudjelovao dr. Darko Bekić, pomoćnik ministra vanjskih poslova.

U Rezoluciji se izražava želja "da se što prije pokrenu pregovori o pristupanju s Republikom Hrvatskom". Ujedno se pozdravlja "buduće članstvo Republike Slovenije i Republike Mađarske i onih županija koje su članice naše Radne zajednice".

U proširenju se vidi "šansa za stanovnike u novim državama članicama i regijama da u budućnosti sudjeluju u istom razvoju blagostanja što ga omogućuje jedinstveno europsko tržište". Te se šanse "napose otvaraju za poduzeća u pograničnim regijama i državama".

Navode se i drugi prioriteti na planu europskih integracija, s posebnim isticanjem važnosti suradnje regija, prekogranične i međuregionalne suradnje te nužnosti jačanja kulturnih identiteta u duhu međusobne suradnje, razumijevanja i miroljubivosti. U Rezoluciji se iznose i pogledi na razne aspekte europskoga proširenja i suradnje na raznim područjima u kontekstu općih europskih nastojanja, a posebno na planu postizanja "gospodarske i socijalne kohezije" i u okviru razvojnih programa i programa pomoći Europske unije.

Radna zajednica Alpe-Jadran, navodi se u Rezoluciji, "shvaća svoju zadaću kao 'graditelja mostova' u tome da svuda daje svoj konkretan doprinos harmoničnoj integraciji pomoću svojih postojećih struktura tamo gdje se moraju zadovoljiti zahtjevi za prilagodbom i prevladati problemi prijelaznih razdoblja". Ona također "namjerava intenzivirati suradnju na kulturnom, gospodarskom i socijalnom području" putem postojećih i novih programa, posebice u okviru inicijative Interreg, a sve to na dobrobit građana. Ističe se da Radna zajednica Alpe-Jadran "tvori platformu za EU-projekte i europsko umrežavanje". Ujedno se zahtijeva da se s inicijativom Interreg usklade i drugi financijski instrumenti, kao što je program pomoći CARDS, koji je dostupan Hrvatskoj.



Priopćenja