U Ulan Batoru je počela radom Međunarodna konferencija "novih i obnovljenih demokracija"...

U glavnom gradu Mongolije, Ulan Batoru, 10. rujna o. g. je počela radom Međunarodna konferencija "novih i obnovljenih demokracija", na kojoj sudjeluju visoki predstavnici iz 120 zemalja.

Hrvatsko izaslanstvo na ovom skupu, koji su zajednički pripremili Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) i vlada Mongolije, predvodi pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Darko Bekić.

U svom današnjem obraćanju sudionicima konferencije dr. Bekić je, među ostalim, naglasio da je Hrvatska, nakon gotovo stoljetnog iskustva s raznim oblicima autoritarne vlasti, dirigirane ekonomije i nametnutih ratova, konačno počela razvijati načela i praksu demokratskog sustava i otvorenog gospodarstva. "Pojam i smisao demokracije u konkretnim hrvatskim uvjetima izvodimo iz temeljne istine da svaka vlada mora nastojati živjeti u miru ne samo sa svojim susjedima, već i sa svojim vlastitim narodom", naglasio je dr. Bekić. "Na toj osnovi Hrvatska razvija demokratski sustav koji nije samo formalni zbir jalovih institucija, već praktično sudjelovanje svakog pojedinog građanina u donošenju vitalnih odluka, od lokalne zajednice do najviše nacionalne razine."



Priopćenja