Ministar Picula sudjelovao je u radu Konferencije o zabrani nuklearnih pokusa

Ministar Tonino Picula sudjelovao je 3. rujna 2003. godine u radu Konferencije o stupanju na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, koja se održava u Beču. Iako Republika Hrvatska nije nuklearna sila, ima važnu ulogu kao pripadnica skupine država koje su ratificirale Ugovor i predstavljaju njegovu pokretačku snagu.

Ministar Picula je u svom govoru na konferenciji naglasio važnost Ugovora za svjetsku sigurnost i pozvao preostale države da se pridruže njegovoj ratifikaciji. Republika Hrvatska je potpisala Ugovor 24. rujna 1996. godine, te ga je ratificirala 2. ožujka 2001. godine, te se na taj način pridružila inicijativi suzbijanja negativnih učinaka nuklearnog oružja. Posljednjeg dana konferencije biti će usvojena Deklaracija o promociji stupanja na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

Tijekom svog boravka u Beču, ministar Picula se sastao s Wolfgangom Hoffmannom, izvršnim tajnikom pripremne komisije Organizacije, koji je zatražio daljnju suradnju i potporu Hrvatske pri sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, također se sastao i s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom koji predsjedava ovom Konferencijom.



Priopćenja