Svake godine međunarodna zajednica obilježava 10. prosinca kao Dan ljudskih prava...

Svake godine međunarodna zajednica obilježava 10. prosinca kao Dan ljudskih prava. Uz taj dan vezano je nekoliko značajnih, temeljnih događaja u području ljudskih prava. 1948. godine usvojena je Opća deklaracija o ljudskim pravima, a 1993. Bečka deklaracija i Akcijski program usvojen na Svjetskoj konferenciji o ljudskim pravima. Također, na ovaj dan, prije deset godina, uspostavljen je Ured UN Visokog povjerenika za ljudska prava.

Opća deklaracija o ljudskim pravima zauzima ključno mjesto u ljudskoj povijesti. Njezino usvajanje prije 55 godina pridonijelo je snažnom razvoju međunarodnog prava o ljudskim pravima, a usvojeni zajednički standardi priznali su jednaka i neotuđiva prava svih ljudi i svakog ljudskog bića. U preambuli Opće deklaracija o ljudskim pravima afirmira se dostojanstvo svakog ljudskog bića te naglašava se univerzalnost, međuovisnost i nedjeljivost građanskih, političkih, kulturnih, gospodarskih i socijalnih prava. Danas su ljudska prava ugrađena u napore UN-a i njezinih država članica na područjima mira, humanitarne pomoći, održivog razvoja te socijalnog i gospodarskog napretka.

Republika Hrvatska prihvatila je sve temeljne međunarodne instrumente kao i nove koje se razvijaju na području ljudskih prava. Tako je tijekom 2003. Hrvatska potpisala Dodatni protokol na UN Konvenciju protiv torture; ratificirala Protokole br. 12. i 13. na Europsku konvenciju o ljudskim pravima, Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini te Dodatne protokole o zabrani kloniranja i presađivanju organa i tkiva.

U Hrvatskoj se sustavno jačaju nacionalni mehanizmi pune primjene obveza sadržanih u međunarodnim ugovorima na području ljudski prava kojih je Hrvatska stranka, odnosno zaštite ljudskih prava svakog pojedinca.

Vlade RH u suradnji s Uredom UN Visokog povjerenika za ljudska prava kroz program tehničke suradnje osnovala je Centar za ljudska prava koji bi trebao jačati sustavno djelovanje na promicanju i zaštiti ljudskih prava.
Zaštita i promicanje ljudskih prava integrirana su i u načela hrvatske vanjske politike. Takvu politiku Hrvatska zastupa u globalnim i regionalnim tijelima (RH je članica Komisije za ljudska prava UN-a od 2002.-2004.godine), kao i u bilateralnim kontaktima s drugim državama.



Priopćenja