U sklopu projekta InnoLabEU održana serija programa Train the Trainers

  • Slika
  • Slika

Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova u suradnji s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) dovršila je posljednji ovogodišnji ciklus projekta „Innovation Lab for EU Integration of Ukraine (InnoLabEU)“. Riječ je o specijaliziranoj obuci ToT (Train of Trainers), kojom je educirano 30 novih trenera za EU programe. Novi treneri su osposobljeni za samostalno prenošenje stečenog znanja kolegama na centralnoj i lokalnoj razini Ukrajine.

Edukacija prilagođena potrebama državne uprave Ukrajine provedena je prema modelu seminara "Abeceda EU", koji su u cilju reforme javne uprave RH za EU proces kontinuirano provođeni u Hrvatskoj u razdoblju 2002.-2012.

Treneri su obučeni za četiri nova specijalizirana treninga „EU Project Cycle Management“, „Legal approximation with EU acquis, methodology and implementation“, „EU basics“ i „Developing training skills capacity“, koji će pomoći u implementaciji pravne stečevine Europske unije, pripremi državnih službenika za bolje razumijevanje metodologije pretpristupnih pregovora s EU te jačanju administracije za sudjelovanje u EU fondovima.

Programi su se održavali u ciklusima od kolovoza do studenoga 2023., a hrvatski stručnjaci s više od 20 godina iskustva u EU poslovima, uz dodatno trenersko iskustvo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije - Tomislav Belovari; Ureda Premijera - Dubravka Vlašić Pleše; MVEP-a - Gordana Vidović Mesarek i Ljiljana Rek i Projectus grupe - Dinka Krčelić, predstavili su specifični stručni sadržaj modula te aspekte koji određuju uspjeh treninga, predavanja ili prezentacije, uključujući motivaciju, komunikaciju, pripremu i strukturu treninga, korištenje različitih metoda treninga, prezentacijske vještine i suočavanje s problemskim situacijama.

Služba za prijenos znanja je samo u okviru ovog dinamičnog projekta, u razdoblju od prosinca 2022. do studenog 2023. provela 22 virtualna tailor-made treninga, koje je uspješno završilo više od 1600 državnih službenika Ukrajine.



Ostale vijesti