Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

  • Slika
Ostavljanje Bosne i Hercegovine sa strane u europskim integracijama obeshrabrilo bi proeuropske lidere u toj zemlji i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji žele da BiH potpadne pod utjecaj onih koji nemaju isti program kao Europa, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
“Treba ohrabriti proeuropske političare da nastave s reformama i sigurno je da bi ostavljanje BiH sa strane njih obeshrabrilo i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji smatraju da zemlja treba pasti pod utjecaj onih koji nemaju istu agenda kao Europa”, rekao je ministar Grlić Radman nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.
 
Ministri vanjskih poslova razgovarali su u ponedjeljak u Bruxellesu o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o stanju u Izraelu, Pojasu Gaze i regiji te razmijenili mišljenja o stanju u Sahelu i vanjskoj dimenziji gospodarske sigurnosti.
 
Iako proširenje, o čemu će u utorak razgovarati ministri za europske poslove, nije bilo u ponedjeljak na dnevnom redu, ministar Grlić Radman je rekao da je u svojoj intervenciji kada je govorio o pomoći Ukrajini, snažno podržao Bosnu i Hercegovinu.
“U okviru rasprave o Ukrajini, kada se govorilo o podršci toj zemlji za otvaranje pristupnih pregovora, ja sam rekao da se Hrvatska snažno zauzima za početak pregovora s Ukrajinom, Moldavijom, ali i s Bosnom i Hercegovinom, jer ona treba biti nagrađena zbog proeuropskih političara”, rekao je ministar Grlić Radman.
Dodao je da samo otvaranje pristupnih pregovora s te tri zemlje ne bi značilo da bi one vrlo brzo postale članicama, nego da bi one tijekom toga procesa ispunjavale potrebne kriterije.
“Ako one bude ostavljene izvan pristupnog procesa, to neke treće zemlje mogu shvatiti kao slabost EU-a”, kaže ministar Grlić Radman.
 
Izvor: Hina/MVEP
 

Priopćenja