Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 12. prosinca 2023. na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu. Na dnevnom redu bile su priprema sastanka Europskog vijeća 14. i 15. prosinca, predstavljanje plana Europskog semestra 2024., usvajanje Zaključaka o evaluaciji godišnjeg dijaloga o vladavini prava, Zaključaka o proširenju kao i Zaključaka o upravljanju demografskim promjenama u Europi, pregovori o sporazumu o pridruživanju s Andorom i San Marinom te prijedlog Španjolske za uvrštavanjem dodatna tri jezika - katalonskog, baskijskog i galicijskog - u službene jezike EU. 

Vijeće je pripremalo sastanak Europskog vijeća koji će se održati 14. i 15. prosinca, na kojem će čelnici raspravljati o Ukrajini, Bliskom istoku, proširenju, reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.‒2027., sigurnosti i obrani, migracijama i drugim pitanjima te novom Strateškom programu.

Tijekom rasprave o proširenju državna tajnica je istaknula kako je Republika Hrvatska bila i ostala pobornik proširenja utemeljenog na vlastitim postignućima koje ima transformacijski učinak i doprinosi stabilnosti i sigurnosti susjedstva, te stoga čvrsto podupire donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldovom te dodjeljivanje statusa kandidata Gruziji. Naglasila je da se te države suočavaju svaka sa svojim izazovima, no sve ostvaruju značajan napredak. Vrednovanjem istoga EU bi im poslala jasnu političku poruku ohrabrenja u postojećim geopolitičkim okolnostima i otvorila mogućnosti napretka prema EU, temeljenog na vlastitim postignućima. Dodala je kako je Vijeće prošle godine dodijelilo Bosni i Hercegovini statusa zemlje kandidata te je ta odluka rezultirala ubrzanim reformskim procesima i njezinoj daljnjoj stabilizaciji. Vijeće je usvojilo Zaključke o proširenju, dok će o političkim odlukama o otvaranju pregovora raspravu nastaviti čelnici EU. 

U pogledu revizije Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) državna tajnica istaknula je važnost očuvanja sredstava namijenjenih Kohezijskoj politici i Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Podržala je povećanje sredstava za migracije i zaštitu vanjske granice, kao i za potporu Ukrajini.

Usvojeni su Zaključci Predsjedništva o evaluaciji godišnjeg dijaloga o vladavini prava. Državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je njihovo usvajanje, ocijenivši ih kao sveobuhvatan i uravnoteženi okvir za nastavak dijaloga između država članica o dobrim praksama u vladavini prava, uz preventivan učinak.

Pozdravila je usvajanje Zaključaka o upravljanju demografskim promjenama u Europi od strane Vijeća EU, ističući važnost demografije za konkurentnost i otpornost EU, holistički karakter tog pitanja i važnost njegova uključivanja u strateške rasprave na razini EU. 

Priopćenja