U sklopu predsjedanja RH Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP – South-East European Coopperation Proces), u Zagrebu je organiziran Forum o energetskoj sigurnosti i suradnji

U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP – South-East European Coopperation Proces), u Zagrebu je u utorak, 3. travnja 2007. godine, organiziran Forum o energetskoj sigurnosti i suradnji. U okviru Foruma potpisana je Ministarska deklaracija o Paneuropskom naftovodu – PEOP, koju su potpisali predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Europske komisije

Energetski Forum s temom „Jugoistočna Europa – energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskog i srednjoistočnog područja i Europske unije“ okupio je ministre nadležne za područje energetike zemalja sudionica SEECP-a, te predstavnike iz zemalja izvoznica energije i zemalja koje su važne zbog tranzita energije preko njihovih područja. U radu Foruma kojega je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske, također su sudjelovali i predstavnici najvećih europskih i svjetskih energetskih kompanija, te predstavnici različitih financijskih i znanstvenih institucija iz područja energetike.

Cilj Foruma bio je raspraviti sva kritična i aktualna pitanja na području energetike. Raspravljalo se o tri glavne teme: energetskoj sigurnosti Europe, energetskim projektima zemalja članica SEECP-a, te o mogućnostima investiranja u energetsku industriju, o čemu su također govorili predstavnici banaka i drugih financijskih institucija i energetskih kompanija.

U sklopu Foruma potpisana je Ministarska deklaracija o Paneuropskom naftovodu –PEOP (Pan-Europen Oil Pipeline). Deklaraciju je u ime Republike Hrvatske potpisao ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, u ime Talijanske Republike državni tajnik u Ministarstvu za gospodarski razvoj Alfonso Gianni, u ime Rumunjske ministar gospodarstva i trgovine Varujan Vosganian, u ime Republike Srbije ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, u ime Republike Slovenije ministar gospodarstva Andrej Vizjak, te povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs.

PEOP je projekt opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, od rumunjske luke Constanza na Crnom moru do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.



Priopćenja