U Pretoriji potpisan Dvostrani trgovinski ugovor između Republike Hrvatske i Južnoafričke Republike

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul i ministar trgovine i industrije Južnoafričke Republike, Mandisi Mpahlwa, potpisali su danas, 20. kolovoza 2004., u Pretoriji, Dvostrani trgovinski ugovor između dviju zemalja, koji predstavlja pravni okvir za gospodarsku i trgovačku suradnju te omogućuje poslovne odnose među tvrtkama Republike Hrvatske i Južnoafričke Republike

Potpisivanjem Ugovora ostvaruje se program gospodarske diplomacije koju je ministar označio jednim od pet prioriteta u djelovanju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske. Ministar dr. Žužul najavio i skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji između dvaju lučkih gradova Rijeke i Cape Towna, koji imaju vrlo pogodne luke za ostvarenje trgovačkog prometa u oba smjera.

Ministar trgovine i industrije Južnoafričke Republike rekao je kako je njegova zemlja sa simpatijama popratila hrvatski put prema Europskoj uniji i poželio Hrvatskoj i ministru dr. Žužulu mnogo uspjeha u daljnjim procesima integracije.

U nastavku boravka u Južnoafričkoj Republici, izaslanstvo Republike Hrvatske imat će susrete s južnoafričkim poslovnim ljudima te s predstavnicima hrvatskih iseljenika u toj zemlji.



Priopćenja