Ministar dr. Miomir Žužul na 14. Ministarskoj konferenciji nesvrstanih u Durbanu

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, dr. Miomir Žužul koji predvodi hrvatsko izaslanstvo, sudjeluje od jučer, 18. kolovoza 2004., godine na 14. Ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Durbanu

Danas, 19. kolovoza 2004., ministar dr. Žužul održao je na plenarnoj sjednici govor šefovima izaslanstava članica Nesvrstanih. Zahvalivši se Predsjedniku Južnoafričke Republike Thabou Mbekiju na gostoprimstvu, dr. Žužul je naglasio da Republika Hrvatska dijeli osnovne vrijednosti na kojima je Pokret utemeljen: opredijeljenost za uzajamno poštovanje zemalja bez obzira na njihovu snagu i veličinu, jačanje otvorenog dijaloga temeljenog na suradnji a ne na suprotstavljanju, te trajna borba za mir u svijetu.

Dr. Žužul je govorio o hrvatskom iskustvu nakon stjecanja samostalnosti Republike Hrvatske. Naglasio je da je Republika Hrvatska stekla znanje i iskustvo u područjima regionalne suradnje i izgradnje atmosfere povjerenja među susjednim zemljama, u području povratka i skrbi za prognane i izbjegle, te na području gospodarske obnove i društvene rehabilitacije.

Tijekom današnjeg dana ministar dr. Žužul ima bilateralne susrete sa šefovima izaslanstava Kenije, Nigerije, Malavija, Komora, Senegala, Demokratske Republike Konga i Ugande. Za večeras je najavljen susret ministra dr. Žužula s ministricom vanjskih poslova Južnoafričke Republike, dr. Nkosazana Dlamini Zuma.

14. Ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih završava radom danas. Sutra, 20. kolovoza 2004., naša delegacija putuje u Pretoriju a zatim i u Johannesburg gdje će se sastati s tamošnjim gospodarstvenicima i s predstavnicima hrvatskih iseljenika u Južnoafričkoj Republici.



Priopćenja