U pratnji predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ive Sanadera, ministar Gordan Jandroković boravi u New Yorku na 63. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Na marginama zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ministar Jandroković imao je izuzetno živu diplomatsku aktivnost

Na marginama zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ministar Jandroković imao je izuzetno živu diplomatsku aktivnost. Razgovarajući o stanju bilateralnih odnosa, perspektivama gospodarske razmjene, mogućnostima unapređenja suradnje u okviru multilateralnih organizacija te aktualnoj vanjskopolitičkoj situaciji u svijetu, sastao se u odvojenim susretima s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Elmarom Mammadyarovim, ministrom vanjskih poslova Republike Cipar Markosom Kyprianouom, generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael Aronom Aabramovichem, ministrom vanjskih poslova Hašemitske Kraljevine Jordan Salaheddinom Al-Bashirom i direktorom Programa Ujedinjenih naroda za razvitak, Kemalom Dervişom.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžan, Mammadyarovim, razmotreni su dobri bilateralni odnosi i predloženi pravci njihova daljnjeg jačanja. Razmotrene su i mogućnosti veće nazočnosti hrvatskih tvrtki u toj prespektivnoj kavkaskoj zemlji osobito u području energetike i graditeljstva.

U prigodi sastanka s ministrom vanjskih poslova Republike Cipar, Kyprianouom, ministar Jandroković se zahvalio na snažnoj potpori ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji. Razgovarajući o gospodarskoj suradnji, istaknuta je obostrana želja za njezinim jačanjem, osobito u području turizma.

Ministar Jandroković i drugi čovjek Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael Aron Aabramovich ocijenili su bilateralne odnose izvrsnima i izrazili obostranu spremnost za jačanjem suradnje na svim područjima. Razgovarali su i o situaciji na Bliskom istoku uz obostrano iskazanu želju za nastavkom mirovnog procesa koji bi trebao dovesti do trajnog mira i stabilnosti i u tom dijelu svijeta. Ministar Jandroković pozvan je da posjeti Izrael.

Prilikom bilateralnog sastanka ministra Jandrokovića i jordanskog ministra Al-Bashira utvrđena su područja u kojima bi gospodarska suradnja između dviju zemlja mogla jačati. Sugovornici su se osvrnuli i na stanje odnosa na Bliskom Istoku.

Ministar Jandroković sastao se i s direktorom Programa Ujedinjenih naroda za razvitak, Kemalom Dervişom. Zahvalio je na vrlo dobroj suradnji Republike Hrvatske i Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvitak u zajedničkoj akciji prikupljanja ilegalnog oružja koja je ocijenjena kao jedna od najuspješnijih takve vrste u povijesti Ujedinjenih naroda. U tom kontekstu, složili su se kako bi Hrvatska mogla poslužiti kao primjer drugim zemljama jugoistoka Europe.

Tijekom današnjeg dana, 23. rujna 2008. godine, ministar Jandroković sudjelovat će, zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivom Sanaderom, na početku 63. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kao i javnoj raspravi Vijeća sigurnosti na temu „Medijacija i rješavanje nesuglasica“. Također su predviđeni bilateralni susreti ministra Jandrokovića s ministricom vanjskih poslova Helenske Republike Dorom Bakoyannis i ministricom vanjskih poslova i vanjske trgovine Republike Islanda Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.



Priopćenja