Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović susreo se sa sudionicima seminara za hrvatske nacionalne manjine na području manjinskog informiranja

Državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović susreo se danas, 23. rujna 2008. godine, sa sudionicima seminara za hrvatske nacionalne manjine na području manjinskog informiranja

U razgovoru sa sudionicima državni tajnik Božinović upoznat je sa sadržajem seminara namijenjenog pripadnicima hrvatskih manjina koji se bave medijima, a koji je održan u Zagrebu tijekom posljednja dva dana u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Cilj ovog seminara primarno se odnosio na upoznavanje pripadnika hrvatskih nacionalnih manjina s aktivnostima na području manjinskog informiranjau Republici Hrvatskoj, a odazvali su mu se pripadnici hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Do zamisli o organiziranju ovoga seminara došlo je sustavnim praćenjem položaja hrvatskih nacionalnih manjina u europskim zemljama, stalnim kontaktima s njihovim predstavnicima, kao i prepoznavanjem problematike s kojom se susreću u svojim svakodnevnim aktivnostima na području zastupljenosti nacionalnih manjina u medijima.

Državni tajnik Božinović pozitivnim je ocijenio inicijativu za organizacijom ovakve vrste seminara napomenuvši kako je on za predstavnike manjina od iznimnog značaja u njihovom daljnjem radu, održavanju i njegovanju hrvatskog jezika i kulture. Isto tako podržao je i prijedlog kojim bi se organizirali seminari kako iz područja informiranja i medijskog djelovanja tako i iz hrvatskog jezika, a što bi uvelike pridonijelo njihovom profesionalnom i jezičnom usavršavanju. Svim nazočnim sudionicima zahvalio je na iznesenim prijedlozima i datim informacijama o problematici s kojom se susreću u zemljama iz kojih dolaze. Podsjetio je kako Republika Hrvatska u okviru skrbi za hrvatske nacionalne manjine u europskim zemljama svake godine iz državnog proračuna izdvaja financijska sredstva namijenjena potpori hrvatskim manjinskim udrugama. Naglasio je pritom kako će Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje ustrajati u iznalaženju rješenja i pružanju pomoći pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Sudionici seminara tijekom jučerašnjeg dana posjetili su Hrvatsku radioteleviziju, gdje su se upoznali s programom za nacionalne manjine i dijasporu, a posjetili su i sjedište „Europa Press Holdinga“.



Priopćenja