U Palači Dverce potpisana Zajednička deklaracija o suradnji između gradova Zagreba i Bruxellesa...

Prigodom posjeta briselskog gradonačelnika Freddya Thielemansa Zagrebu od 9. do 11. listopada 2003. godine, u petak 10. listopada, u Palači Dverce, zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić i briselski gradonačelnik Freddy Thielemans potpisali su Zajedničku deklaraciju o suradnji između gradova Zagreba i Bruxellesa.

Povezivanje dvaju gradova iniciralo je i podupire Veleposlanstvo RH u Bruxellesu. Partnerstvo dvaju gradova obuhvaćat će razmjenu mišljenja i iskustava u područjima aktivnosti i nadležnosti gradskih uprava. Poglavito se očekuje suradnja u područjima kulture, umjetnosti, prosvjete, sporta, turizma, međunarodnih odnosa i gospodarstva. Dvoje gradonačelnika također se obvezalo posebnu pažnju posvetiti jačanju europske integracije kao i afirmaciji zajedničkih interesa velikih gradova na europskoj razini. Za sljedeću godinu već je dogovoreno nekoliko značajnijih projekata kulturne suradnje kao i posjet gospodarskog izaslanstva briselske regije.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je također u petak briselskog gradonačelnika. Gospodin Thielemans je predsjedniku Mesiću, kao i prethodno gradskim čelnicima, ponovio da će podupirati skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer se prilikom posjeta dodatno uvjerio da su Zagreb i Hrvatska, kako po kulturnim tako i prema gospodarskim standardima, dio Europe.



Priopćenja