RH postala članicom dvaju najznačajnijih programskih tijela UNESCO-a

Republika Hrvatska postala je članicom dvaju trenutno najznačajnijih programskih tijela UNESCO-a: Međuvladinog odbora za bioetiku i Međuvladinog vijeća Međunarodnog hidrološkog programa. Izbori su održani 13. listopada 2003. g. u sjedištu ove međunarodne organizacije u Parizu u okviru 32. Opće skupštine UNESCO-a, čija je jedna od potpredsjednica i veleposlanica RH Neda Ritz.

Republiku Hrvatsku će u Međuvladinom odboru za bioetiku predstavljati dr. Miroslav Radman, znanstvenik svjetskoga ugleda i član Francuske akademije. Izuzetno velika potpora država članica hrvatskim kandidaturama utoliko je značajnija što problematika bioetike i vode zaokuplja najveću pozornost svjetske znanstvene javnosti, a time i UNESCO-a.

Uz članstvo u Međuvladinom odboru za bioetiku i Međuvladinom vijeću Međunarodnog hidrološkog programa Republika Hrvatska je od 2001.g. i članica Međuvladina odbora za promicanje povratka kulturnih dobara u zemlju podrijetla ili vraćanja u slučaju nezakonitog prisvajanja, u čijem radu hrvatska predstavnica, pomoćnica ministra kulture Bianka Perčinić-Kavur, obnaša dužnost potpredsjednice.



Priopćenja