U Montrealu počela s radom 11. Konferencija stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC)

U Montrealu je jučer, 28. listopada 2005. godine, počela s radom 11. Konferencija stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), te 1. Sastanak stranaka Protokola iz Kyota na kojoj sudjeluje i delegacija Republike Hrvatske

Na dnevnom redu Konferencije UNFCCC konvencije i Protokola iz Kyota je rasprava i donošenje odluka o uputama vezanim za ispunjenje obveza država u pogledu izvještavanja o emisijama stakleničkih plinova, provedbi politike i mjera za njihovo smanjenje, penalima u slučaju neispunjenja obveza, rasprave o drugom obvezujućem razdoblju (nakon 2012. godine) i dr.

Jedna od točaka na dnevnom redu 11. Konferencije stranaka UNFCCC-a je i donošenje odluke vezano za hrvatski zahtjev za povećanjem visine emisija stakleničkih plinova u baznoj 1990. godini, nacrt koje je prihvaćen na Sjednici Pomoćnog tijela za provedbu (SBI). Hrvatskoj će se ovom odlukom dozvoliti određeni stupanj fleksibilnosti vezano za njenu prethodnu razinu emisija stakleničkih plinova koji nisu pod nadzorom Montrealskog protokola, odabranu kao referentnu. Razina emisija stakleničkih plinova za baznu godinu Hrvatske te narav ove fleksibilnosti Pomoćno tijelo za provedbu će razmatrati na jednoj od budućih sjednica te preporučiti nacrt odluke za usvajanje od strane Konferencije stranaka na jednoj od budućih sjednica.

U radu Konferencije sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje predvodi državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, dr. Nikola Ružinski.

Konferencija završava s ministarskim dijelom na kojem se očekuje usvajanje niza odluka koje se odnose na provedbu mjera i njihovo poboljšanje u ključnim područjima: prijenosu tehnologija iz razvijenih država u nerazvijene, obveze stranaka da nastave s procesom pronalaženja novih tehnologija za smanjenje emisija, procjenu utjecaja i prilagodbu klimatskim promjenama i drugih odluka vezano za ispunjavanje obveza stranaka prema UNFCCC konvenciji i Protokolu iz Kyota.



Priopćenja