Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, otvorila 6. sastanak država stranaka Ottawske konvencije

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, danas je, 28. studenog 2005. godine u Zagrebu, otvorila 6. sastanak država stranaka Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija) koji se od 28. studenog do 2. prosinca 2005. godine održava u Zagrebu

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organizator je 6. sastanka država stranaka Ottawske konvencije koji se održava u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu uz sudjelovanje više od 600 delegata iz 147 država stranaka Ottawske konvencije, registriranih država promatrača, međunarodnih i regionalnih organizacija te predstavnika nevladinih organizacija. Ovo je prvi put da se sastanak država stranaka Ottawske konvencije održava u zemlji koja je istodobno primatelj pomoći za protuminsko djelovanje i zemlji koja je takvu pomoć sposobna pružiti, čime je Republici Hrvatskoj odano priznanje međunarodne zajednice za napore i postignuća u protuminskom djelovanju.

U svom je obraćanju ministrica Grabar-Kitarović pojasnila da je cilj sastanka u Zagrebu prva službena procjena napretka u primjeni Akcijskog plana iz Nairobija donesenog za razdoblje od 2005. do 2009. godine usvojenog na Prvoj preglednoj konferenciji Ottawske konvencije „Za svijet bez mina“ u Nairobiju 2004. godine. Akcijski plan iz Nairobija usredotočen je na četiri glavna cilja: globalno prihvaćanje sveobuhvatne zabrane protupješačkih mina, uništavanje postojećih zaliha protupješačkih mina, čišćenje miniranih područja te pomaganje žrtvama mina.

Ministrica Grabar-Kitarović predstavila je, kao podlogu za raspravu, nacrt dokumenta „Zagrebačko izvješće o napretku“ (The Zagreb Progress Report), koji će biti rezultat sastanka u kojem se procjenjuje napredak postignut u implementaciji Akcijskog plana iz Nairobija kroz proteklu godinu i zacrtavaju smjernice za iduće godišnje razdoblje. Dokument je nastao pod vodstvom Republike Austrije i Republike Hrvatske uz sudjelovanje brojnih država stranaka Konvencije, mjerodavnih međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.



Priopćenja