U svezi s priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike, od 29. studenog 2005. godine

U svezi s priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike, od 29. studenog 2005. godine, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske želi naglasiti da su Republika Hrvatska i Talijanska Republika dvije prijateljske zemlje, s uzlanim odnosima i neprestanim dijalogom. Republika Hrvatska visoko cijeni potporu Talijanske Republike na putu prema članstvu u Europsku uniju i daljnju uzajamno korisnu suradnju dviju zemalja u tom procesu

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ne vidi razloga za zabrinutost talijanske strane, te se posebno ne može složiti s ocjenom da Republika Hrvatska upućuje „negativne signale“ glede jednakopravnog položaja talijanskih državljana u odnosu na državljane ostalih zemalja članica Europske unije na tržištu nekretnina, kao i u pitanjima vezanim za denacionalizaciju u Republici Hrvatskoj.

Pitanje naknade za talijansku nacionaliziranu i optantsku imovinu riješeno je Osimskim i Rimskim sporazumima. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponavlja spremnost Republike Hrvatske isplatiti dio duga prema navedenim sporazumima, te izražava žaljenje što talijanska strana još nije prihvatila takvu isplatu.

U svezi s pitanjem pristupu tržištu nekretnina – koje je odvojeno od pitanja naknade i denacionalizacije, te stoga nema razloga za pozivanje Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike na sporazum Republike Hrvatske i Republike Austrije – Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske podsjeća da je u odnosima Hrvatske i Italije, kao i svih ostalih članica Europske unije, mjerodavan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji u ovom trenutku obvezuje Hrvatsku na primjenu hrvatskog zakonodavstva u području pristupa tržištu nekretnina.

Neutemeljene su tvrdnje da su talijanski državljani u neravnopravnom položaju u Hrvatskoj. Želimo naglasiti da je Hrvatska, upravo radi osiguranja njihove jednakopravnosti s državljanima ostalih članica Europske unije, zatražila jasnu i bezuvjetnu izjavu talijanske strane da hrvatski državljani već sad mogu slobodno stjecati nekretnine u Italiji, što je temelj načela uzajamnosti. Tu izjavu Republika Hrvatska do sada nije dobila.

Republika Hrvatska je u potpunosti svjesna svojih obveza, i prema SSP-u i u sklopu pristupnih pregovora s Europskom unijom, te očekuje da će se rasprava i o ovom pitanju nastaviti na temelju objektivnih činjenica.



Priopćenja