U Dubrovniku održan Regionalni stol Pakta o stabilnosti...

Sastanci Pakta o stabilnosti u Dubrovniku - Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Država Powell naziva Pakt snažnim i dinamičnim transatlantskim partnerstvom.

Na Regionalnom stolu Pakta o stabilnosti u Dubrovniku 27. svibnja u izjavi pročitanoj u njegovo ime ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Država Colin Powell pohvalio je Pakt o stabilnosti kao snažan i dinamičan oblik transatlantskog partnerstva. Dok nova demokratska društva oblikuju nove institucije, istaknuo je, preostaje još puno posla, poput rješavanja problema korupcije, povratka izbjeglica i uhićenja ratnih zločinaca. Powell je također naglasio kako je postignut “veliki napredak”.

Taj napredak imao je odjeka na Regionalnom stolu održanom na ministarskoj razini po prvi puta zajedno s tri Radna stola Pakta. Sudionici su izvijestili o znatnom napretku glede temeljnih ciljeva Pakta u 2003. godini. Od osobite je važnosti napredak u prekograničnoj suradnji i provedbi regionalne suradnje u Europi. Na polju razvoja medija od početka godine u nekoliko su zemalja usvojeni novi zakoni o radiju i televiziji sukladni europskim standardima. Mreža bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini dovršena je u veljači 2003. te je ostvaren daljnji napredak na stvaranju regionalnog tržišta električne energije i razvoju regionalnog pristupa transportu, kao i poboljšanja ulagačke klime. Regionalni stol pozdravio je nastojanja na pružanju pomoći zemljama JIE u svrhu poboljšanja sigurnosti na granicama i upravljanja granicama, što je pokrenuto prethodnog tjedna u Ohridu, kao važnog nastavka Londonske konferencije u studenome 2002. protiv organiziranog kriminala.

Posebni koordinator Erhard Busek naglasio je kako je regionalna suradnja znatno poboljšana te se pokazuje korisnom za zemlje JIE, a ujedno dopunjuje procese pristupanja kao i stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji. “Naš je cilj vaš cilj! Pomoći vam da se pridružite Europskoj uniji u odgovarajućem trenutku. Imajući to u vidu, Pakt o stabilnosti spreman je i dalje njegovati regionalnu suradnju nakon solunskog sastanka na vrhu Europske unije i zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja, izjavio je Busek. Pojačana regionalna suradnja preduvjet je daljnje integracije u Europsku uniju.

Domaćin Regionalnog stola bio je hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, a u njegovom radu sudjelovali su ministri vanjskih poslova Rumunjske Mircea Geoana, Crne Gore Dragiša Burzan i Slovenije Dimitrij Rupel zajedno s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, koji sada predsjedava Predsjedništvom Procesa suradnje u JIE. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i rumunjski predsjednik Ion Iliescu u državnom posjetu Hrvatskoj došli su izraziti svoju potporu regionalnom stolu.

Regionalni stol također je potvrdio gđu Elisabeth Rehn iz Finske kao novu predsjedateljicu Radnog stola o demokratizaciji i ljudskim pravima. Nakon što je u tom svojstvu djelovala četiri mjeseca, službeno je naslijedila g. Aleksandra Rondosa iz Grčke, čijem je predanom radu za Pakt o stabilnosti Erhard Busek odao priznanje.



Priopćenja