Ministar Picula susreo se s gosp. Michaelom Leighem, novim zamjenikom generalnog direktora za vanjske odnose Europske komisije...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo se 27. svibnja 2003. s novim zamjenikom generalnog direktora za vanjske odnose Europske komisije Michaelom Leighem na marginama sastanka Regionalnog stola Pakta o stabilnosti u Cavtatu.

G. Leigh je upoznao ministra Piculu s aktivnostima koje Europska komisija poduzima i koje planira poduzeti u vezi s izradom mišljenja o hrvatskoj kandidaturi za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Naglasio je da će postupak za Republiku Hrvatsku biti identičan onome koji su prošle sve države kandidati te da su osnova za izradu mišljenja Kopenhaški kriteriji dopunjeni specifičnim zahtjevima kao što su suradnja s Haškim sudom i povratak izbjeglica. Zaključak Europske komisije, koji se može očekivati tijekom idućeg proljeća, temeljit će se na individualnim rezultatima Republike Hrvatske.

Ministar Picula upoznao je sugovornika s rezultatima koje je Hrvatska do sada postigla u ispunjavanju postavljenih uvjeta te je osobito naglasio napore koji su uloženi u povratak izbjeglica i prognanika. Više od 93% ukupnih troškova tog procesa financirano je iz hrvatskog proračuna, čime Hrvatska daleko prednjači u odnosu na druge države. Napomenuo je i značajne rezultate ostvarene u pitanjima zaštite prava manjina i neovisnosti medija.

Ministar Picula je izrazio zadovoljstvo što je u dva uzastopna godišnja izvješća Europske komisije o Procesu stabilizacije i pridruživanja Republika Hrvatska, sasvim opravdano, dobila daleko najbolje ocjene. Uz to istakao je da osobito ohrabruju dobri makroekonomski rezultati koji su najbolja garancija za daljnje napredovanje prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Ministar Picula i g. Leigh su se suglasili da će predstojeći summit u Solunu biti značajna prekretnica na putu država jugoistočne Europe prema punopravnom članstvu u EU. Taj bi sastanak trebao na najvišoj razini definitivno potvrditi da će sve države Procesa stabilizacije i pridruživanja postati članicama Europske unije kada, svaka za sebe, ispune sve uvjete članstva.



Priopćenja