Ministar Picula održao govor na Charlemagne Forumu

28. svibnja u Aachenu, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Tonino Picula održao je govor na Charlemagne Forumu. Govorio je o hrvatskoj kandidaturi za Europsku uniju, našem interesu za mir i sigurnost šire regije i hrvatskim razmišljanjima o nekim elementima Europske konvencije.

Na konferenciji su uz ministra Piculu sudjelovali predstavnici Europske unije, sudionici u radu Europske konvencije, članovi Europskog parlamenta, članovi njemačkog parlamenta, predstavnici njemačkog gospodarstva i utjecajnih njemačkih medija.

Sudionici Foruma su se osvrnuli na rad Europske konvencije, posebno na jučer objavljen prijedlog europskog Ustava s osvrtom na kontradiktorne pozicije oko izbora predsjednika Europske komisije i ministra vanjskih poslova «Europske unije». Glavne teme o kojima se na Forumu raspravljalo bilo je i upravljanje proširenom Europom, pitanje europskog kulturnog i političkog identiteta, te zajedničke europske obrambene i sigurnosne politike.

Forum se održava svake godine, prigodom dodjele nagrade Charlemagne osobama koje su posebno pridonijele promociji zajedništva Europe. Ova najprestižnija europska nagrada dodjeljuje se još od 1949. godine. Forum je organizirao Bertelsmann Stiftung, jedan od najuglednijih njemačkih instituta s kojim ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske surađuje i planira organizirati zajedničke projekte u skoroj budućnosti.



Priopćenja