TSI PACE - STUDIJSKI POSJET INSTITUCIJAMA KRALJEVINE ŠPANJOLSKE

Služba za prijenos znanja izradila je i nominirala projektni prijedlog za Instrument tehničke podrške za razmjenu suradnje u javnoj upravi (TSI PACE) u listopadu 2022. Nominirani projekt pod nazivom  „Capacity building in preparation, management and monitoring of twinning and public technical cooperation instruments“ Europska komisija je odabrala za financiranje u konkurenciji od 500 pristiglih prijava iz 27 zemalja članica EU. Ovaj instrument kojeg u potpunosti financira Europska komisija, pruža jedinstvenu priliku državnim službenicima nacionalnih uprava da iskuse radne metode i administrativnu kulturu drugih javnih uprava EU-a u odabranim područjima.
U okviru projekta, koji se odnosi na jačanje kapaciteta Službe za prijenos znanja u provedbi Twinning i projekata tehničke suradnje, od 5. do 8. veljače 2024. godine održana je 2. aktivnost - studijski posjet institucijama Kraljevine Španjolske. Cilj programa je jačanje institucionalnih kapaciteta kroz razmjenu najboljih praksi vezanih uz nacionalne postupke, organizaciju, upravljanje, praćenje, pravni okvir i koordinaciju javnih instrumenata tehničke suradnje, a djelatnice Službe za prijenos znanja razmijenile su praktično iskustvo sa španjolskim kolegama na konkretne teme pripreme i provedbe projekata tehničke pomoći, kao i produbljivanja suradnje u twinning projektima.
Studijski posjet Kraljevini Španjolskoj uključivao je sastanke s predstavnicima institucija: Ministarstvo vanjskih poslova, Europske unije i suradnje (MAUEC) i AECID-u, Međunarodnu i ibero-američku zakladu za administraciju i javnu politiku (FIIAP), Nacionalni institut za javnu administraciju (INAP),  Ministarstvo financija  za državnu službu, Ministarstvo gospodarstva, trgovine i poduzetništva, Zakladu Carolina i Ministarstvo unutarnjih poslova.
 

Poseban tematski fokus bio je na sudjelovanju u twinning instrumentu, EU grantovima, sudjelovanju španjolskih institucija u pillar assessment proceduri, mogućnosti suradnje u konkretnim projektima tehničke pomoći, mogućnosti i proširenje suradnje u twinning projektima, te na temu sudjelovanja državnih i javnih službenika u projektima javne tehničke suradnje.
U okviru projekta predviđena je razmjena iskustava s tri države članice koje imaju  značajno i dugogodišnje iskustvo u provedbi projekata tehničke pomoći, instrumenata međunarodne institucionalne suradnje i razvojne pomoći - Švedskom i Španjolskom, a u ožujku predstoji i posjet institucijama SR Njemačke.

Ostale vijesti