Hrvatsku i Bugarsku povezuju stoljetne veze te dijele bliska stajališta i prijateljske odnose

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u utorak, 20. veljače 2024. godine, sa zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Republike Bugarske Mariyom Gabriel. 

„Hrvatsku i Bugarsku povezuju stoljetne veze i naši su odnosi uvijek bili iznimno prijateljski, bez otvorenih pitanja. Oni takvima ostaju i u izazovnim vremenima u kojima danas živimo. Danas smo potvrdili bliskost naših stajališta - imamo slične interese u savezima kojima pripadamo i nastavit ćemo suradnju usmjerenu na jačanje upravo tih širih okvira unutar kojih se danas nalazimo poput EU-a i NATO-a“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Sugovornici su se složili kako obje zemlje dijele zajednički cilj pridruživanja OECD-u, te se u tom procesu nastavljaju međusobno podržavati i razmjenjivati iskustva.
Ministar je istaknuo kako odlukom o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u aktivnost Ojačane budnosti u Bugarskoj Hrvatska zajedno s domaćinom, kao i ostalim partnerskim i savezničkim zemljama, nastavlja s pružanjem doprinosa očuvanju stabilnosti i sigurnosti na istočnim granicama NATO saveza.   

Potom je istaknuo kako važnu komponentu suradnje unutar EU predstavlja i briga o sigurnosti njezinih vanjskih granica, te izrazio zadovoljstvo da je nakon članstva Hrvatske u Šengenskom prostoru i Bugarska sada djelomično u tom klubu, s uvjerenjem da će uskoro postati punopravna članica. Naglasio je punu potporu Hrvatske na tom putu, i spremnost  nastaviti dijeliti svoje iskustvo i pomoć u procesu pristupanja Bugarske euro području.

Ministri su istaknuli odlučnost u nastavku potpore Ukrajini, kao i zabrinutost humanitarnom krizom na Bliskom istoku. „Upravo ovakve globalne krize podsjećaju koliko je važna stabilnost i sigurnost našeg neposrednog susjedstva, Zapadnog Balkana. Zato je ključan nastavak procesa proširenja EU-a i proaktivno djelovanje Unije. Sve države Zapadnog Balkana koje iskreno žele članstvo moraju imati europsku perspektivu, ali u isto vrijeme se mora inzistirati na ispunjavanju kriterija - vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima, poštivanju prava nacionalnih manjina te usklađenosti vanjske i sigurnosne politike s Unijom“, naglasio je ministar.

Priopćenja