Podrška procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine

U okviru bilateralne pomoći Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini s ciljem podrške reformskih procesa i priprema za pretpristupne pregovore s EU, u suradnji s Direkcijom za europske integracije Vijeća ministara, 20.-21. veljače 2024. u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu održan je prvi modul pod nazivom Pripreme za pretpristupne pregovore s EU - iskustvo Hrvatske.
Edukacija u hibridnom modelu bila je namijenjena ključnim predstavnicima sustava koordinacije procesa europskih integracija u BiH - predsjedateljima, zamjenicima i tajnicima svih pregovaračkih skupina BiH, tajnicima ministarstava na državnoj razini i članovima Komisije za EI.
Tijekom dvodnevne radionice, stručnjakinje Dubravka Vlašić Pleše, savjetnica u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Dubravka Kobaš Lučić, načelnica Sektora za COREPER II, Uprave za Europu, MVEP RH sudionicima su predstavile metodologiju procesa pretpristupnih pregovora, praktične aspekte uspostave strukture i radnih principa koordinacije pregovora, postupaka donošenja pregovaračkih pozicija i uspješne komunikacija s EK u ovom procesu.
Na eurointegracijskom putu Hrvatska je blizak i aktivan partner BiH. Osim političke podrške na međunarodnom planu, nastavljamo pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje u 2024. godini organizacijom kontinuirane edukacije za institucije BiH.

 


Ostale vijesti