Trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na četvrtom trilateralnom susretu s ministrima vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon i Talijanske Republike Antonijem Tajanijem u ponedjeljak, 10. srpnja 2023. godine u Anconi.
 
Ministar Grlić Radman uvodno je zahvalio ministru Tajaniju na gostoprimstvu i na uspješnom sudjelovanju na Dubrovnik forumu na kojem je bio glavni gostujući govornik.
„Uz tri područja koja smo definirali kao ključna kada je riječ o zaštiti zajedničkog Jadranskog mora - zaštita okoliša, plavo gospodarstvo i povezivost, drago mi je što je na hrvatski prijedlog naša suradnja proširena i na važno područje unutarnjih poslova, odnosno na područje sigurnosti. Ovo ima poseban značaj u trenutačnim okolnostima u kojima se nalazimo zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu, ali i kad je riječ o nezakonitim migracija, s kojima se sve tri zemlje suočavaju“, istaknuo je ministar Grlić Radman. Ministar Grlić Radman naglasio kako se dio trilateralne suradnje, kao i šire suradnje u prioritetnim područjima, odvija se u okviru Strategije EU-a za Jadransku i jonsku regiju, a Hrvatska je prošli mjesec preuzela jednogodišnje predsjedanje tom Strategijom i Jadransko-jonskom inicijativom.
 
Kazao je potom kako će Zagreb biti domaćin Međunarodne donatorske konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, 11. i 12. listopada ove godine te da Hrvatska, nažalost, razumije zahtjevnost zadatka izgradnje ratom razorene zajednice, a razminiranje je preduvjet bez kojeg se ne može započeti obnova i oporavak.
 
Drugom dijelu susreta ministrima se pridružio austrijski kolega Alexander Schallenberg te su razgovarali o ruskoj agresiji na Ukrajinu, borbi protiv ilegalnih migracija te važnosti stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.
 
Ministri su potpisali Zajedničku izjavu koju je ministar Grlić Radman opisao kao nadogradnju prethodno dogovorenog na dosadašnjim sastancima. Izjava odražava ciljeve jačanja suradnje i poticanja projekata.
 
Zajedničku izjavu u cijelosti možete pročitati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Priopćenja