Hrvatska snažno podupire članstvo Ukrajine u NATO

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatska snažno podupire članstvo Ukrajine u NATO, rekao je u Vilniusu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, što je tema o kojoj se u utorak raspravlja na samitu saveza koji bi trebao poslati "snažnu poruku" o kandidaturi Ukrajine. 
 
"Izražavamo snažnu predanost hrvatske vlade kada je u pitanju članstvo Ukrajine u NATO-u i u EU-u", rekao je ministar Grlić Radman uoči sastanka šefova diplomacija NATO-a koji se održava uz samit šefova država i vlada.
 
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije u utorak da će Ukrajina dobiti "pozitivnu i snažnu poruku" o svom putu prema članstvu u NATO-u u utorak.
 
Ministar Grlić Radman je kazao da su ključne tri stvari kada se radi o poruci Ukrajini: vojna pomoć i podizanje interoperabilnosti ukrajinske vojske i NATO-a, uspostava Vijeća NATO-Ukrajina čiji se prvi sastanak održava u srijedu i ublažavanje formalnih uvjeta za pridruživanje.
 
Rekao je da će na ministarskom sastanku naglasiti i da Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH, a na pitanje kolika je opasnost negativnih ruskih utjecaja u toj zemlji, rekao je da je ona "evidentna".
 
"NATO savez nastoji prvi puta od hladnog rata revidirati strateške i regionalne planove" za odvraćanje i obranu od Rusije, kazao je.
 
Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a bit će i ministri iz zemalja izloženih potencijalnim negativnim utjecajima Rusije - BiH, Moldavije i Gruzije.
 
Na sastanku ministara obrane, koji se također održava uz NATO samit, sudjeluje ministar obrane Mario Banožić. On je uoči tog skupa rekao da "današnji samit odražava jednu novu eru u kolektivnoj obrani" i u smislu rasta izdvajanja za obranu i u smislu potencijalnih novih članica, uključivo Švedske kojoj je Turska u ponedjeljak uklonila blokadu za ulazak u savez.
 
Proračun u RH za obranu je najveći od Domovinskog rata, naglasio je, s tim da su ove godine i povećana sredstva.
 
"Veselimo se novim nabavama i zajedničkim planovima koje ćemo mi kao članica NATO-a komunicirati dalje s ostalim članicama NATO-a upravo s ciljem zajedničkog odvraćanja", naglasio je.
 
Hrvatska je blizu 2 posto BDP-a izdvajanja za obranu što bi trebao biti novi minimum za NATO. 
 
"Mi sada imamo više od 1,8 posto, a bitnije od toga je da petina tih sredstava bude minimalno za modernizaciju i opremanje, Hrvatska je na 26 posto", dodao je ministar.
 
Uoči početka NATO Summita ministri Grlić Radman i Banožić posjetili su pripadnike 3. hrvatskog kontingenta u Litvi. Zahvalili su pripadnicima Hrvatske vojske što svojim djelovanjem doprinose sigurnosti čitavog euroatlantskog prostora.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja