Svečanim podizanjem zastava Republike Hrvatske i Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu te proslavom u Hrvatskom narodnom kazalištu Hrvatska je svečano obilježila punopravno članstvo u NATO-u

Svečanosti podizanja hrvatske zastave u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Sanader i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer

"Izvor: HINA/FaH"
Svečanim podizanjem zastava Republike Hrvatske i Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu i Zagrebu 7. travnja 2009. godine te proslavom u Hrvatskom narodnom kazalištu Hrvatska je svečano obilježila punopravno članstvo u NATO-u.

Svečanosti podizanja hrvatske zastave u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Sanader i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Hrvatska je zastava, sukladno engleskoj abecedi, izvješena peta, iza kanadske, a prije češke zastave. Tom prigodom istaknuto je da je punopravno članstvo u NATO-u bio strateški cilj Hrvatske od proglašenja neovisnosti, a ulazak u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza jedno je od najvećih postignuća u hrvatskoj modernoj povijesti.

Također, izražena je posebna zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani domovine i pridonijeli pretvaranju Hrvatske u aktivnog čimbenika međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

Na svečanosti podizanja zastave ispred sjedišta Ministarstva obrane u Zagrebu nazočni su bili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Sanader te ostali najviši hrvatski politički i vojni dužnosnici. U toj prigodi naglašeno je kako članstvo Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu predstavlja krunu napora cijeloga hrvatskog društva na zauzimanju aktivne uloge u međunarodnoj zajednici. Nazočni su se prisjetili žrtve i hrabrosti hrvatskih branitelja koji su izvojevali pobjedu u nametnutom ratu, ali i iskazali ponos pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga koji svakodnevno dokazuju svoju predanost zajedničkim vrijednostima u mirovnim misijama diljem svijeta.

Ulazak Hrvatske u članstvo Sjevernoatlantskog saveza obilježen je i prigodnom svečanošću u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u nazočnosti cijeloga državnog vrha i predstavnika oružanih snaga, sudske vlasti, političkih stranaka, vjerskih zajednica te diplomatskog zbora.



Priopćenja