Jučerašnji članak u

Današnji članak u "Novom listu" pod naslovom "Picula u zadnji tren imenovao konzule u Mađarskoj i Urugvaju" vrvi neistinama, špekulacijama i nepotvrđenim informacijama. To osobito čudi s obzirom na činjenicu da je Ministarstvo vanjskih poslova objavilo dva priopćenja, od 6. i 10. prosinca, u kojima je detaljno objašnjeno da su se imenovanja i raspored diplomata u diplomatsko-konzularna predstavništva odvijala prema procedurama propisanim u Pravilniku ministarstva.

Zbog niza neistinitosti koje se iznose želimo upozoriti na sljedeće činjenice. Postupak osnivanja konzulata u Urugvaju pokrenut je čak 2001. godine i prošao je uobičajenu i zakonom propisanu proceduru pred Vladom Republike Hrvatske i Uredom predsjednika. 3. travnja ove godine upućen je iz Ministarstva vanjskih poslova prijedlog o postavljanju dr. Eduarda Antolića za počasnog konzula u Urugvaj Vladi RH te je 4. travnja to potvrđeno. Odluku o postavljanju dr. Eduarda Antolića za počasnog konzula donio je predsjednik RH 24. studenog ove godine. Iz gore navedenog se jasno može vidjeti da je postupak pokrenut mnogo prije izbora te su insinuacije o namjernom zbrinjavanju prije promjene vlasti potpuno neutemeljene. Nadalje, ministar Picula nema ovlasti imenovanja počasnih konzula već samo predlaganja.

Također je važno naglasiti da počasni konzuli ne primaju novčanu naknadu za svoj rad, sami snose troškove djelovanja konzulata, a dužnosti su im primarno usmjerene na razvoj gospodarskih i kulturnih odnosa. Riječ je o osobama koje uživaju ugled u zemlji-primateljici, a koje su svojim radom i odnosom prema Republici Hrvatskoj jamče dobro obavljanje povjerenih dužnosti.

U istom članku navedeno je i imenovanje Ivana Bandića za generalnog konzula u Mađarskoj, a čiji je prijedlog Ministarstvo vanjskih poslova uputilo Vladi RH 7. srpnja ove godine. 10. srpnja je Vlada potvrdila taj prijedlog te Hrvatski Sabor daje pozitivno mišljenje. Činjenica da je predsjednik RH donio odluku o imenovanju 24. studenog isključivo je stvar koincidencije jer su sve prijašnje radnje bile provedene prema utvrđenim propisima.

Iz gore navedenih činjenica može se jasno zaključiti da je novinski članak nastao na osnovi nepotpunih informacija i poluistina te da su insinuacije o 'sumnjivom' zbrinjavanju kadrova potpuno neutemeljene.



Priopćenja