Sudjelovanje državne tajnice Andreje Metelko-Zgombić na Globalnom summitu žena

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica sudjelovala je kao jedan od panelista na ministarskom okruglom stolu u sklopu „Globalnog summita žena“ koji se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 4. do 6. svibnja 2023.  Riječ je forumu koji već trideset i tri godine okuplja sudionice iz privatnog, javnog i nevladinog sektora širom svijeta s ciljem promicanja ekonomskog položaja žena i djevojaka kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi.
Vodeća tema ovogodišnjeg summita, u koji se uključilo preko sedamdeset zemalja, je uloga žena kao predvodnica pozitivnih promjena u kontekstu novih globalnih trendova i izazova, kako ekonomskih, tako i klimatskih, demografskih, socijalnih i sigurnosnih.
U tom svjetlu sudionice ministarskog okruglog stola, na kojemu su uz Hrvatsku sudjelovale i predstavnice Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Kambodže, Malezije, Francuske, Kameruna i Američkih Djevičanskih otoka, razmijenile su iskustva vezano uz projekte i druge aktivnosti kojima njihove države podupiru jačanje ekonomskog položaja i jednakosti žena, uključujući kroz međunarodno djelovanje.
Državna tajnica predstavila je primjere dobre prakse iz Hrvatske u kontekstu međunarodne razvojne pomoći i provedbe projekata usmjerenih na promicanje aktivne uključenosti žena i djevojaka u društveni i ekonomski život, s naglaskom na njihovo pravo na obrazovanje i rad. Ukazala je na pozitivna iskustva provedbe takvih projekata koje je Hrvatska financirala u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Tanzaniji i Keniji, u cilju ekonomskog osnaživanje žena kroz razvijanje njihovih poduzetničkih vještina i poslovnog potencijala, te promjene stereotipa. 
Prepoznajući važnost mobilizacije svekolike potpore ženama u kriznim situacijama, uključujući na razini dužnosnica, državna tajnica osvrnula se na neformalnu inicijativu EU ministrica i državnih tajnica za europske poslove radi jačanja svijesti o specifičnoj perspektivi žena u aktualnim europskim i međunarodnim pitanjima, u sklopu čega je prošle jeseni bio organiziran njihov zajednički posjet Ukrajini kako bi iskazale solidarnost i potporu ukrajinskim ženama u svjetlu ruske agresije, te zatim i Moldovi.

Priopćenja