Ministri Grlić Radman i Szijjártó na otvorenju Područne škole Topolovac

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na svečanosti otvorenja Područne škole Topolovac, u četvrtak 4. svibnja 2023., zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm.
 
Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Mađarska humanitarna služba Malteškog reda zajedno s Gradom Siskom i nadležnim tijelima državne uprave Republike Hrvatske te sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije omogućili su obnovu potresom razorene škole u koju se vratilo 43 učenika.
 
Ministar Grlić Radman zahvalio je Mađarskoj na pomoći pri obnovi škole te naglasio kako Vlada Republike Hrvatske ubrzano radi na obnovi svih područja pogođenih potresima.
 
„Posebno ističem Sisačko-moslavačku županiju koja je do sada obnovila 50-tak velikih objekata u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, a koje koriste na desetke tisuća žitelja županije. A kada govorimo o obnovi škola, Sisačko-moslavačka županija obnovila je iza potresa čak 14 školskih objekata i 1 još etažu uredila za potrebe Učiteljskog fakulteta u Petrinji, čime je vraćeno čak 500 studenata na petrinjsko područje. Imaju još i preko 40 otvorenih gradilišta i u ovih godinu dana uspjeli su na izgradnju potrošiti preko 30 milijuna eura iz Fonda solidarnosti koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske.“, istaknuo je ministar Grlić Radman.
 
Naglasio je kako se trenutno na potresom pogođenom području sveukupno provodi preko 500 projekta obnove, a većina se odnosi na obnovu javnih zgrada i infrastrukture, bolnica, škola i fakulteta. U izvođenje radova uključena je 291 građevinska tvrtka s gotovo 10 tisuća radnika.
 
“Radi dodatnog ubrzanja obnove i apsorpcije sredstava Fonda solidarnosti EU-a, Vlada Republike Hrvatske izmijenila je zakonodavni okvir i osnovala mobilne timove za praćenje”, zaključno je kazao ministar.

Priopćenja