Snaženje višestoljetnih povijesnih veza Hrvatske i Češke uz odličnu suradnju u zaštiti manjina

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 20. listopada 2023. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova Republike Češke Jana Lipavskog.

“Hrvatsku i Češku povezuju višestoljetne povijesne veze i naši su odnosi uvijek bili iznimno prijateljski. Posebnu poveznicu između naših dviju zemalja predstavlja odlična suradnja na području zaštite prava naših manjina. Ministar Lipavský u svojem je jučerašnjem posjetu Daruvaru imao priliku iz prve ruke vidjeti važnost koja se pridaje njegovanju češkog identiteta, jezika i kulture u Hrvatskoj. Ja se pak nadam da ću, tijekom od nekih budućih posjeta Češkoj, biti u prilici vidjeti dovršetak kompleksa Hrvatskog doma i muzeja u Jevišovki, selu u Južnoj Moravi čiju izgradnju potpomaže češka Vlada”, kazao je ministar Grlić Radman.

Tijekom susreta, ministri su razmijenili mišljenja o nizu važnih pitanja od zajedničkog interesa. Govoreći o situaciji u jugoistočnoj Europi, istaknuli su važnost integracije zapadnog Balkana koja treba postati dio Europske unije te potrebu za snažniji poticaj za jačanje vladavine prava i prosperiteta.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo rastom trgovinske razmjene između dviju zemalja, koja je 2022. godine prvi put premašila iznos od 1 milijardu eura. Također, naglasio je trend povećanja čeških investicija u Hrvatskoj. Dodatno, istaknuo je da Hrvatska i dalje ostaje popularna destinacija među češkim turistima, čime se ukazuje na uspješnu suradnju u turizmu.

„Obje zemlje imaju podudarna stajališta u vezi sa zbivanjima na Bliskom istoku gdje osuđujemo terorističke napade Hamasa na Izrael te solidarno podržavamo Izrael i njegovo pravo na obranu, pozivajući istovremeno na nužnost poštivanja humanitarnog prava kako bi se spriječila stradanja civila“, istaknuo je ministar Grlić Radman. 

Unatoč intenzivnom fokusu svjetske javnosti na događanja na Bliskom istoku, ministar Grlić Radman naglasio je kako ne smijemo zaboraviti trajanje krvave ruske agresije na Ukrajinu, koja traje već više od 600 dana. U tom kontekstu, obje zemlje izražavaju svoj bezrezervni angažman u pružanju podrške Ukrajini i njezinom stanovništvu. Ministri su istaknuli kako će nastaviti raditi zajedno kako bi pružili neophodnu pomoć i potporu zemlji koja prolazi kroz teške trenutke.


Priopćenja