Održana druga međunarodna radionica za održivi razvoj otoka „Učinkovito upravljanje otpadom“

  • Slika
U mjestu Suđurađ na otoku Šipanu, od 18. do 21. listopada 2023. održana je druga po redu međunarodna radionica o održivom razvoju otoka, koju u partnerstvu s Akademijom Šipan i Sveučilištem u Dubrovniku organizira Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, uz potporu GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Turističke zajednice grada Dubrovnika. Tema radionice je bila učinkovito upravljanje otpadom, što predstavlja važan segment zaštite prirode u otočkim jedinicama lokalne samouprave.
Programom je obuhvaćeno predstavljanje sustava gospodarenja otpadom na Elafitima te natječaji i mogućnosti koji stoje na raspolaganju lokalnim zajednicama kada su u pitanju projekti prikupljanja otpada. Svojim iskustvom i znanjem programu su doprinijeli stručnjaci iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Sveučilišta u Dubrovniku, Čistoće Dubrovnik, Nacionalnog parka Mljet, otoka Krka i zlarinske udruge Tatavaka, koji su podijelili primjere dobre prakse te uz prijedloge lokalne zajednice razgovarali o rješenjima kvalitetnog gospodarenja otpadom na otocima. Također, u okviru programa razmijenjena su iskustva upravljanja otpadom s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana (Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija) koji su izložili izazove s kojima se suočavaju prilikom prikupljanja otpada te načine kako ih rješavaju.
U završnom dijelu radionice održana je moderirana rasprava s ciljem izrade koncepta projekta koji će rezultirati konkretnim rješenjem za neki od izazova koji su navedeni tijekom radionice.
Dugoročni cilj Akademije Šipan je sudjelovanje u provedbi Europskoga zelenog plana putem projekata iz područja zaštite prirode, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom, zaštite baštine te niza drugih koji će prije svega doprinijeti lokalnom razvoju i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika Elafitskih otoka te posljedično pomoći u stvaranju preduvjeta za ostanak mladih na ovim otocima. Zajedno s Akademijom Šipan i kroz međunarodna partnerstva Služba za prijenos znanja prenosi znanja i iskustva RH zemljama Jugoistočne Europe u procesu pridruživanja EU te im na taj način pruža podršku u ispunjavanju kriterija u okviru poglavlja 27 - Okoliš.

Ostale vijesti