Sjednica Vlade: Zakon o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu te dodjela potpore Gradu Stocu

  • Slika
Ministar Gordan Grlić Radman je danas na 205. sjednici Vlade iznio prijedlog Zakona o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu te pomoć pri obnovi Osnove škole Stolac.
 
Prijedlog Zakona o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći obuhvaća elemente koji nisu obuhvaćeni Zakonom iz 2008. godine koji je na snazi, a to su članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, prelazak iz kategorije primatelja razvojne pomoći u kategoriju pružatelja pomoći te novi globalni i EU okvir djelovanja.
 
"Novim Zakonom usklađuje se, također, hrvatski pravni okvir s dokumentima, smjernicama i ciljevima, u prvom redu Europske unije i OECD-a. Zakonom se uvode i suvremeni financijski instrumenti za uključivanje privatnog sektora u međunarodnu razvojnu suradnju što je jedan od prioriteta strateškog usmjerenja Europske unije u njezinom vanjskom djelovanju", istaknuo je ministar.
 
Na sjednici Vlade, jedna od točaka bio je i Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu, koji je glavni mehanizam praktične, neubojite pomoći NATO-a Ukrajini, uspostavljen 2016. godine. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan.
 
"Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačat će poziciju te pridonijeti dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar Saveza kao članici koja i kroz NATO platformu daje  snažnu podršku Ukrajini. Iznos financijske pomoći za Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu iznosi pola milijuna eura", naglasio je ministar.
 
Na sjednici Vlade ministar je, također, podsjetio kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova provelo Odluku Vlade iz srpnja prošle godine o dodjeli financijske potpore Bosni i Hercegovini radi ublažavanja posljedica razornog potresa, koji je pogodio Grad Stolac i okolicu. Grad Stolac je zatražio dodjelu dodatne financijske potpore za drugu fazu obnove navedene škole u ukupnoj vrijednosti pedeset tisuća eura. 
 
"Drugom fazom obnove bit će sanirana cjelokupna vanjska fasada škole koja je stradala u potresu te će se opremiti informatički kabinet škole. Riječ je o jednoj od škola u Bosni i Hercegovini koje provode nastavu po dvojezičnom programu i koju pohađaju djeca hrvatske i bošnjačke etničke skupine. S obzirom da je jedan od prioriteta međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći Hrvatske, potpora razvoju obrazovnog sektora partnerskih nam država, ovaj projekt pridonosi upravo tom cilju", zaključno je kazao ministar.

Priopćenja