Seminar o ulozi EU u sprječavanju sukoba u jugoistočnoj Europi...

U Ateni je 5. svibnja 2003. godine održan seminar o ulozi Europske unije u sprječavanju sukoba u jugoistočnoj Europi koji je organiziran pod okriljem grčkog predsjedanja Europskom unijom. Na seminaru su uz predstavnike država JIE sudjelovali predstavnici međunarodne zajednice angažirani na izgradnji mira u jugoistočnoj Europi, te predstavnici Europske komisije.

U svom izlaganju, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović posebice je naglasio doprinos koji proces priključivanja u Europsku uniju ima za mir i stabilnost regije. Istaknuo je kako je, za razliku od vremena početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji kada Europska unija nije imala strategijsku viziju glede svog širenja, niti je imala jedinstveno stajalište, sadašnja situacija drukčija.

Dr. Šimonović naglasio je da bi Solunski sastanak na vrhu trebalo iskoristiti za jasno definiranje europske budućnosti regije i uvjeta priključenja, kao i za jamstvo individualnog pristupa državama koje ispune uvjete. Dodao je kako postavljeni uvjeti moraju biti u funkciji priključenja, te naveo da u tu svrhu treba iskoristiti predpristupne fondove.

U svojim diskusijama, pojedini su sudionici skupa istakli Republiku Hrvatsku kao ozbiljnog kandidata za prijam u Europsku uniju u prvom krugu proširenja nakon 2004. godine.

Na margini seminara, zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović sastao se i s visokim dužnosnicima Europske komisije, Reinhardom Priebeom i Vijeća EU, Stefanom Lehneom. Tema razgovora uključivala je pripremu pitanja za davanje mišljenja na hrvatski zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.



Priopćenja